1) Kuru
fasulyeyi pişirmek saatler sürer. Yanlış. Aslında doğrusu her marka farklı
sürede pişer. Bazıları 30 dakikadan biraz daha uzun sürede pişer. Ama saatler
sürmez. Hatta bu diğer kuru bakliyatlar için de geçerli. En zor pişen nohudu
pişirmesi bile saatler sürmez. Çok
yumuşak olmasını istiyorsanız çok kısık ateşte pişirmeniz gerekir ve o zaman bu
bir uzun sürebilir. Ama çoğunlukla fasulyenin pişme süresi 1 ile 2 saat
arasında değişir. Pişme süresini etkileyen bazı faktörler vardır: Fasulyenin
büyüklüğü, tazeliği, suyunuzun sertlik derecesi. Bu nedenle, aslında fasulyenin pişirme süresi kesin değil
biraz sezgiseldir.
2) Zamanınız
yoksa işe yarayan bir hızlı ıslatma yöntemi vardır. Fasulyeyi yıkayıp tencerede
üzerini geçecek kadar su ilave edip su kaynamaya başlayınca 1 dakika kadar
haşlamak ve daha sonra ocaktan alıp tencerenin kapağını kapatıp 1 saat sıcak
suda bekletmek. Sonra suyu döküp fasulyeleri pişirmeye başlamak. Bu yöntemin
aynı zamanda fasulyenin neden olduğu gazı azalttığına da inanılır.
Tamamen yanlış. Bu yöntemin besinsel açıdan yüksek bir
maliyeti vardır. Bu yöntemi uygularsanız değerli besinleri, lezzeti ve
antioksidanları çöpe atmış olursunuz. Fasulyenin hiçbir şekilde suda
ıslatılması gerekmez. İşin sırrı kaynar suda haşlamadan, kısık ateşte yavaş
pişirmekten geçer. Bunun tek alternatifi düdüklü tencerede pişirmek olabilir.
0 yorum: