Shakshouka Kuzey Afrika mutfağından bir yemek. Libya, Fas, Cezayir,
Tunus ve Mısır’da ufak tefek değişikliklerle karşılaşıyorsunuz. Mesela Fas’ta
enginar kalbi, patates ve bakla ile yapılıyor. Ama sadece buralarla sınırlı
değil. Mesela İsrail’de de çok popüler. Humus ve falafelin en büyük rakibi
olarak görülüyor. 1950’lerde yaşanan İsrail’e kitlesel göç dalgasında Tunuslu
Yahudiler ve Magribi Yahudilerle birlikte buraya geldiği düşünülüyor. Kültürel
etkileşimin tipik ve kusursuz bir örneği. Shakshouka
Tunus Arapçası’nda ve diğer Magribi lehçelerinde “karışım” anlamına
geliyor. Sebze yahnisi veya sebzeli yahni anlamına gelen bir Berberi sözcüğü chakchouka’dan türediği varsayılıyor. Bunu
ayrı bir yazıda inceledim. İsteyenler şu linkten okuyabilir. Yemeğin kültürel etkileşimine bir örnek
Şimdi sıra tarife geldi.
Shakshouka
Malzeme
½ çay kaşığı kimyon tohumu
180ml zeytinyağı
2 iri kuru soğan, doğranmış
2 adet kırmızıbiber ve 2 adet
yeşilbiber, 2cm’lik şeritler halinde kesilmiş
4 çay kaşığı esmer şeker (muscovado)
2 adet defneyaprağı
6 dal dağ kekiği, ayıklanmış ve
yaprakları koparılmış
2 çay kaşığı doğranmış maydanoz
2 çay kaşığı kıyılmış kişniş, süslemek
için
6 adet olgun domates, iri
doğranmış
½ çay kaşığı safran
Bir tutam kırmızı pul biber
250ml su
8 adet yumurta (serbest gezen
tavuk yumurtası)
Deniz tuzu ve taze çekilmiş
karabiber
Hazırlanışı
1. Kimyon tohumlarını büyük döküm bir tavada yüksek ateşte 2 dk.
kavurun.
2. Zeytinyağını ilave edin ve ardından hemen soğanları katıp 5 dk.
soteleyin.
3. Yeşil ve kırmızıbiberleri ve baharatları ilave edin ve yüksek
ateşte koyu bir renk alana kadar 10 dk. pişirin.
4. Domatesi, safranı, pul biberi, tuzu ve karabiberi ilave edin.
Ocağın altını kısıp kısık ateşte 15 dk. pişirin. Yemek pişerken, ara sıra
kontrol ederek makarna sosu kıvamını alacak şekilde su ilave edin. Tadına bakın
ve baharatını, tuzunu ayarlayın. Biraz acı ve baharatlı bir tat olmalı. Önceden
hazırladığınız baharat karışımları da kullanabilirsiniz.
5. Defne yapraklarını çıkarın ve daha sonra tavanın içindeki
karışımı dört porsiyona bölün. Ocağın ateşini orta sıcaklığa ayarlayın ve her porsiyonun
ortasında yumurtalar için ikişer oyuk açın. Her oyuğa bir yumurta kırın. Biraz
tuz serpiştirip, tavanın üzerini kapatın. Çok kısık ateşte 10-12 dk. pişirin.
Arada yumurtaların yeterince katılaşıp katılaşmadığını kontrol edin. Üzerine
kişniş serperek servis edin.
Afiyet olsun
E baya menemen bu
YanıtlaSil