Kuru Fasulye
Hakkında Yanlış Bildiklerimiz
Siz Hâlâ
Islatıyor musunuz?
Siz hala
fasulyeyi, hatta tüm bakliyatları pişirmeden önce ıslatıyor musunuz? İyi ama
neden? Lezzetli olsun istiyorsanız, ıslatmamalısınız.
Neredeyse
her tarifte bunu okuruz, pişirmeden önce kuru fasulyeyi (hatta tüm kuru
bakliyatları) 1 gece öncesinden ıslatın. Bunun yanlış olduğunu öğrenmek
herhalde çoğumuz için şaşırtıcı olacak. Bir gece öncesinden soğuk suda ıslatıp
bekletmek fasulyenin ne lezzetini artırıyor ne de yumuşamasını sağlıyor.
Aslında tam tersini yapıyor. Lezzetini bozuyor. Pişirme süresinin biraz kısalttığı
doğru, ama bu da görece bir süre kazancı. Hele ıslatmanın gaz açısından hiçbir
faydası yok.
Bu fikre
alışmak birçoğumuz için pek kolay olmayabilir. Sonuçta çoğumuz fasulyenin
pişmeden önce ıslatılması gerektiğini öğrendik. Ama fasulyeyi ıslatmadan
pişirmek aslında çok eski bir pişirme yöntemi. Yine de ıslatmadan asla pişirmem
diyorsanız, ıslattığınız suya tuz koymayı ihmal etmeyin.
İşte
fasulyeyi iyi pişirmenin püf noktaları:
1) Pişirmeden
önce mutlaka soğuk suda yıkayın.
2)
Fasulyenin lezzetli olması istiyorsanız pişirmeden önce ıslatmayın. (Islatmayı
tercih ederseniz de suya kesinlikle tuz ilave edin.)
3)
Pişirirken soğuk değil, sıcak su kullanın.
4) Suyu az
olmasın, pişerken suyunu çekmemesine dikkat edin.
5) Asla
kaynar suda pişirmeyin, kısık ateşte yavaş pişirin.
Son birkaç
nokta: Tencereniz çok küçük olmasın. Kısık ateşte pişirseniz de gözünüz hep
fasulyenizde olsun. Ara sıra tadına bakarak pişme derecesini kontrol edin. Asla
haşlamayın. Tek istisna barbunyadır. Barbunyayı 10 dakika haşlayarak pişirmeye
başlamak gerekir. Daha sonra kısık ateşte pişirme aşamasına geçilmelidir.
0 yorum: