Kuru fasulye
kahvaltıda olur muymuş demeyin. Oluyor, hele pastırmalısı şahane oluyor.
Vejetaryenler pastırma seçeneğini es geçebilir, lezzeti değişmiyor
farklılaşıyor. İkisi de ayrı güzel. Et yemeyenler pastırmasız halini güçlü bir
kahvaltı seçeneği olarak düşünebilir.
Kuru fasulye
piyaz olarak hazırlanmayacaksa veya salatalarda malzeme olarak
kullanılmayacaksa, genellikle hep bir domates sosu içinde pişiriliyor. Soğan ve
sarımsağı birlikte kullananı var veya ikisinden birini tercih edeni veya
ikisini de kullanmayan mutfaklar da var.
Kahvaltı
veya çay saati (tabii isteyenlere ana öğün) için kuru fasulye tarifimizde
domates bazlı bir sos, soya sosu, soğan sarımsak ve kimi baharatlar olacak.
Benden söylemesi, soya sosu çok az şeker ve biraz da kırmızıbiber karışımı
(paprika olabilir) çok ilginç bir lezzet kombinasyonu ortaya çıkarıyor.
Açıkçası, soya sosu yerine nar ekşisi ile denemek istiyorum. Yazının başında da
belirttiğim gibi isteyenler pastırma ile şenlendirecek. Kızarmış ekmek üzerinde
servis etmenizi öneririm. Evinizde verdiğiniz kahvaltı (veya isterseniz 5 çayı)
davetlerinde bir şans verin.
Malzeme
1 tatlı
kaşığı sızma zeytinyağı
½ kuru soğan, ince doğranmış
2 diş
sarımsak, dilimlenmiş
1 tatlı
kaşığı domates püresi veya domates salçası
1/2 tatlı
kaşığı füme (tütsülenmiş) kırmızıbiber
1/4 tatlı
kaşığı kuru kekik
1 tatlı
kaşığı esmer şeker
1 tatlı
kaşığı soya sosu
400g kuru
fasulye konservesi (vakti kısıtlı olanlar veya üşenenler için), kendi
pişirdiğiniz kuru fasulyeyi hazırlamak istiyorsanız 240g kullanacaksınız. Şu
pişirme tarifini kullanabilirsiniz: kuru fasulye pişirmenin püf noktaları
100g
rendelenmiş domates, marketlerde hazırı bulunuyor veya kendiniz
hazırlayabilirsiniz
Ve taze
çekilmiş karabiber
Hazırlanışı
Not: Kuru
fasulye akşamdan ıslatılıp (veya alternatif tarifimizdeki gibi ıslatılmadan)
haşlanmış olmalı veya lezzetten biraz taviz verip konserve kullanacaksınız
1.
Zeytinyağını bir sos tavasında ısıtın ve soğan ile sarımsağı ilave edin.
Kapağını kapatın ve orta ateşte 5 dakika, soğanlar yumuşayıp yarı saydam olana
dek pişirin. Domates püresi (veya salçası), füme kırmızıbiber (paprika), kekik,
esmer şeker ve soya sosunu ekleyin ve birkaç dakika kadar pişirin.
2.
Fasulyeleri ve rendelenmiş domatesi ilave edin ve kısık ateşte en az 5 dakika
pişirin, sosun kıvamı biraz koyulaşana kadar pişirmeli, kaynamaya başlamak
üzere olmalı ama sakın kaynatmayın.
3.
Pastırmayı isteyenler bu aşamada ince dilimlenmiş pastırmaları ilave edecekler
(ölçüsü aşırıya kaçmamak koşuluyla size kalmış). Pastırma ilave etmek
istemeyenler bu aşamayı atlayacak.
4. Bolca
karabiber ilave edebilirsiniz (tercih
etmiyorsanız damak tadınıza göre bir ölçü tutturabilirsiniz) – muhtemelen
fazladan tuz gerekmeyecek, sonuçta soya sosu bu işlevi görüyor, ama tuzsuz
gelirse deniz tuzu ilave edebilirsiniz.
5. Sıra
geldi servis etmeye. Kızarmış ekmek üzerinde servis edin.
Afiyet olsun
0 yorum: