Ragù alla bolognese
Ragù aslında İtalyan mutfağında çoğunlukla makarna ile birlikte servis edilen et bazlı sosların ortak adıdır.
Hemen
hepimizin aşina olduğu Bolonez soslu makarna tarifini bir de başka bir
kaynaktan inceleyelim. Gerçi bu otantik tarifin, İtalya dışında bilinen Bolonez
soslu makarna ile uzaktan yakından bir ilgisi yok. Bu otantik tarif İtalyan
pişirme sanatı geleneklerini araştırmak ve korumak üzere yola çıkmış bir kuruluş
olan Accademia Italiana della Cucina'ya ait. “Uzun ve zahmetli araştırmalar ve çalışmalar sonrasında” ortaya
çıkardıklarını bildirdikleri resmi tarifi, 17 Ekim 1982 tarihinde Bolognese
başlığı altında yayınlamışlar. Bir de, Ragù alla bolognese'in kesinlikle
spagetti ile servis edilmediğini belirteyim.
Tagliatelle al ragù
alla Bolognese
4 kişilik
400 gr taze tagliatelle veya fettucine
300 gr yağsız sığır eti, iyi kalite ince kıyılmış
yağsız sığır eti kullanabilirsiniz
(Özgün tarife göre yapacaksanız ilave olarak: 150 gr domuz pançetası, füme
olmayacak ve çok ince kıyılmış olmalı)
50 gr havuç, ince kıyılmış
50 gr sap kereviz, ince kıyılmış
50 gr sap kuru soğan, ince kıyılmış
5 yemek kaşığı domates salçası veya 20 gr domates püresi
½ su bardağı sek beyaz veya kırmızı şarap
1 su bardağı günlük süt
tuz ve taze çekilmiş karabiber, damak tadınıza uygun
miktarda
Sosun hazırlanması
- Kıyılmış dana etini (özgün
tarifteyse domuz pançetalarını), derin bir tavada etler yağını salmaya
başlayıncaya kadar çok az zeytinyağında kızartın. Yanmamalarına dikkat
edin.
- Sebzeleri ilave edin ve
ara sıra karıştırarak soğanlar şeffaflaşana kadar kızartın.
- Eti ilave edin ve tahta
bir kaşıkla sürekli karıştırarak cızırdamaya başlayana kadar kavurun.
- Şarabı ilave edin ve
hafifçe karıştırın, hemen arkasından salçayı ekleyin ve karıştırmaya devam
edin.
- Yemeği kısık ateşte 2 saat
kadar pişirin, ara sıra karıştırarak suyunu kontrol edin ve arada sütü
azar azar ekleyerek yemeğe yedirin, suyunu çektikçe biraz daha süt ilave
edebilirsiniz.
- Tuz ve karabiber ilave
edin.
- Sos piştikten sonra makarna
ile karıştırılmadan önce krema ekleyebilirsiniz.
- Tuzlu suda al dante
haşladığınız Fettuccine veya Tagliatelle ile servis edin
9. Yanında Parmesan peyniri ile servis
edebilirsiniz. Tercihen makarnaya önce biraz tereyağı ilave ettikten sonra Ragù
sosunu ilave edin.
Afiyetle,
0 yorum: