Aginares me Koukia
Rivayete göre, tanrıların tanrısı Zeus, ölümlü güzel bir
kadına aşık olur ve onu tanrıça yapmak ister. Ama kadın Zeus’un aşkını geri
çevirir. Bu kadının adı Cyrana’dır. Aşkının reddedilmesine çok içerleyen Zeus
öfkesine yenik düşer ve güzel Cyrana’yı devedikeni bitkisine dönüştürür.
Enginar da işte bu bitkinin olgunlaşmamış çiçeğidir.
Yunan Adaları’nın vazgeçilmez nimetlerinden biri olan
enginarlı bir tarif.
Enginarlı Bakla mı yoksa Baklalı Enginar mı? Karar vermek
zor. Shakespeare’in dediği gibi Size
nasıl geliyorsa öyledir?
Yunan Adaları demişken, Kazancakis’in Zorba’sını anmamak olmazdı. İyi seyirler.
Beyaz Şarap,
Zeytinyağı, Limon ve Sarımsakla Marine Edilmiş Enginarlı Taze İç Bakla
8 kişilik
1,5 litre soğuk su (7 su bardağı)
2 limon, her biri dört eşit parçaya bölünmüş
1/3 su bardağı taze sıkılmış limon suyu
20 bebek enginar, sapları ayıklanmamış ya da 8 veya 10 büyük
enginar kalbi
250gr kabukları ayıklanmış taze bakla içi (isterseniz 1 su bardağı bezelye de ilave edebilirsiniz)
1/2 su bardağı doğal sızma zeytinyağı
8 dal taze soğan, beyaz ve yeşil kısımlarıyla, ince ince
doğranmış
4 büyük diş sarımsak, iri doğranmış
1,5 su bardağı sek beyaz şarap (isteğe göre şarap
kullanmayabilirsiniz)
1 su bardağı ince kıyılmış dereotu
tuz ve taze çekilmiş karabiber, damak tadınıza uygun miktarda
Enginarın hazırlanması
1.
Bir
tencereye suyu koyun ve dörde böldüğünüz limon dilimlerini sıkarak suyunu
tencerenin içine ilave edin, suyunu sıktığınız bu limon dilimlerini saklayın.
2.
Enginarların
saplarını yaklaşık 2,5 cm kalacak şekilde kesin. Enginarların alttan üç sıra
yaprağını keserek koparın, kestiğiniz yüzeyleri sık sık bir kenara ayırdığınız
limon dilimleriyle ovalayın. Böylece enginarların kararmasını önleyebilirsiniz.
3.
Enginarların
tepelerini bıçakla kesin. Tepelerini kestiğiniz enginarları ikiye bölün ve yine
limon dilimleriyle iyice ovarak kararmalarını engelleyin.
4.
Bir
bıçak veya greyfurt kaşığı yardımıyla enginarların ortasındaki tüylü kısmı
çıkarın. Temizleyerek hazırladığınız bu enginarları sıktığınız limon suyunun
içinde bekletin.
Yemeğin hazırlanması
1.
Büyük,
derin bir tavaya ¼ bardak zeytinyağı ilave ederek, taze soğanları yumuşayana
kadar, 3 – 4 dk. orta ateşte soteleyin.
2.
Kıyılmış
sarımsakları tavaya ilave edip yaklaşık 1 dk. kadar daha sotelemeye devam edin.
Ama tavadaki malzemelerin renginin değişmemesine dikkat edin.
3.
Enginarları
ve bakla içlerini, (kullanacaksanız) beyaz şarabı, artan zeytinyağını tavaya
ilave edin ve üzerini geçecek kadar su ekleyin.
4.
Yemek
kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, 10 dakika kadar kısık-orta ateşte
pişirin. Pişirme işlemi, enginarlar iyice yumuşayana kadar sürmeli, ama
enginarların pelteleşmemesine de dikkat etmelisiniz.
5.
Kıyılmış
dereotunun yarısını, 2,5 yemek kaşığı limon suyunu ve damak tadınıza göre tuz
ve karabiberi pişirmekte olduğunuz yemeğe ilave edin ve 5 dk. daha pişirin.
6.
Yemeğin
tadına bakın ve baharatlarını ve ekşiliğini kontrol edin. İsterseniz biraz daha
limon suyu ilave edebilirsiniz. Enginarlar limonu hissettirecek kadar ekşi
olmalı.
7.
Tavayı
ocaktan alın ve enginarları yemeğin suyunun içinde soğumaya bırakın.
8.
Yemek
oda sıcaklığında soğuduktan sonra kalan dereotlarını üzerine serperek servis
edin.
Afiyet olsun.
0 yorum: