Dukkah, kavrulmuş çerezler ve tohumlardan hazırlanan Mısır’a
özgü bir baharat karışımı. Son yıllarda uluslararası lezzet kervanına katıldı.
Önce Avustralyalı şeflerin başını çektiği yeni yemek pişirme sanatı ekolü
sayesinde bir popülerlik kazandı. Ardından yemek bloglarına, evlere girdi ve
iyice yaygınlaştı. Türkiye’de ne durumda? Bir dip sos olarak ekmek ve
zeytinyağı ile servis edildiğinde lezzetli aromatik bir karışım biçiminde
karşımıza çıkıyor. Gelgelelim közlenmiş sebzeler, makarnalar, beyaz peynir
(feta), hatta kimi meyvelerin yanında da mükemmel bir tat oluyor.
Belki bazı gurme mağazalarda hazır halde bulabilirsiniz. Ama
yemek söz konusu olduğunda taze hazırlanmışı hiç şüphesiz başka bir lezzet.
Hele bir restoranda sipariş etmeyip, evde kendiniz hazırlayacak olursanız,
farklı yiyeceklerle yeni deneylere kalkışmak da eğlenceli olabilir. Unutmadan,
kuzu, tavuk ve balığın yanında tofuya bir alternatif olarak yaygın olarak
servis ediliyor.
Dukkah
Malzeme
Hazırladığınızda 2 ¼ su
bardağı (yaklaşık 530 ml) dukkah elde edeceksiniz
1 su bardağı karışık çerez*
½ su bardağı susam
½ su bardağı kişniş
tohumu
¼ su bardağı kimyon tohumu
1 çay kaşığı deniz tuzu
Taze çekilmiş karabiber
Karışık Çerez İçin
Temel malzeme
• Çerezler –fındık, badem, Antepfıstığı, kaju, çamfıstığı, Macadamia
fındığı
• Susam (tohumu)
• Kişniş
• Kimyon
İsteğe bağlı ek
malzeme
• Kuru nohut
• Kurutulmuş bitkiler –mercanköşk, nane, dağ kekiği
• Limon kabuğu kurusu
• Acı biber –kırmızı pul biber, toz kırmızıbiber
• Biber –taze çekilmiş karabiber veya çekilmemiş karabiber
taneleri
• Tuz
• Tohumlar – frenk kimyonu, rezene, çörekotu
• Baharatlar –tarçın, karanfil, zerdeçal
• Şeker
Hazırlanışı
Çerezleri ve tohumları ayrı ayrı kavurun. Biraz ılınması
için bekletin.
Daha sonra tüm malzemeyi bir mutfak robotunda çekin. Damak
tadınıza göre ince veya kalın çekebilirsiniz, ama kuru ve gevrek olmasına
dikkat edin. Fazla çekerseniz macunumsu bir kıvam alabilir ki bu pek istenmeyen
bir durum. Bu nedenle, havanda dövmek veya el değirmeni kullanmak daha iyi bir
tercih olacaktır.
Karışımınızı hava geçirmeyen bir kapta buzdolabında muhafaza
etmeyi unutmayın.
İpucu: Baharatları kavurarak lezzetini artırabilirsiniz.
0 yorum: