Fas mutfağının
vazgeçilmez lezzetlerinden geleneksel bir çorba. Faslılar genellikle kahvaltıda
içiyorlar. O kadar yaygın ki sokakta hemen her yerde bulmak mümkün. Kuru
baklayla yapılıyor. Üzerine sızma zeytinyağı serpip lezzetlendiriliyor. Kızarmış
veya fırından yeni çıkmış sıcak ekmekle servis ediyorlar.
Bisarra
Hazırlık Süresi: 10 dk. Pişirme Süresi: 1 saat 5 dk.
Malzeme
• 4 su bardağı kuru bakla
içi, en az 4 saat suda bekletilmiş
• 4 diş sarımsak, kabuğu
soyulmuş
• 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
• 4 su bardağı su
• 1 su bardağı sebze suyu
• 1 tatlı kaşığı kimyon
• Damak tadınıza uygun
miktarda deniz tuzu
• Damak tadınıza uygun
miktarda karabiber (isteğe bağlı)
• 1 tatlı kaşığı zeytinyağı,
üzerine serpmek için
• ½ tatlı kaşığı paprika, üzerine
serpmek için
• ½ tatlı kaşığı kimyon,
üzerine serpmek için
Yapılışı
1. Derince bir tencereye
zeytinyağını koyun ve ocağı orta sıcaklığa getirin. Baklaları, sarımsağı,
kimyonu ve tuzu ilave edin. Sıkça karıştırarak 3 dk. pişirin.
2. Suyu ilave edin. Su kaynamaya başlayınca ocağın ayarını kısığa getirin, tencerenin kapağını kapatın ve baklalar neredeyse pelteleşene kadar 1 – 1,5 saat kadar pişirin. Pişirirken kaynamamasına dikkat edin.
3. Taze bakla da kullanacaksanız, baklaların kabuklarını soyup tanelerini çıkarın. Bir sos tavasında tuzlu suda baklaların rengi solana dek yaklaşık 2 dk. haşlayın. Bir kevgirle baklaları tavadan alın ve soğuk su dolu bir kâseye koyun. Baklaların ayrılan zarlarını ayıklayın ve daha sonra kullanmak için bir kenarda bekletin.
4. Pişirdiğiniz baklaların yarısını ½ su bardağı sebze suyu ilave ederek pürüzsüz bir püre kıvamı elde edene dek blenderden geçirin ve daha sonra temiz bir tencereye koyun. Kalan baklaları da ¼ su bardağı sebze suyu ilave ederek blenderden geçirin ve tencereye ilave edin. Karışımın kıvamı yoğunsa, kalan sebze suyunu ilave edin.
5. Ocağı açın ve çorba kaynamaya başlayıncaya kadar sık sık karıştırarak ısıtın. Daha sonra kâselere koyun ve üzerine zeytinyağı, paprika ve kimyon serpin. Taze bakla kullanıyorsanız, hazırlayıp bir kenara ayırdığınız taze baklaları ekleyin.
Afiyet olsun
0 yorum: