İster yemek yapmayı yeni yeni öğreniyor olun ister yılların aşçısı olun, mutfakta bazı hatalar yapıyor olmanız kaçınılmaz. Hatasız kul olmuyor. Hata yapmanıza birçok şey neden oluyor: Bazen aşırı telaşlı olduğunuz için, bazen de tembelliğinizden veya acemiliğinizden hata yapabiliyorsunuz. İşte hepimizin yaptığı 10 yaygın yanlış.
Bunlardan kaçınarak daha iyi bir aşçı olabilirsiniz. Ya da mutfakta neleri yapmamanız gerektiğine dikkat edebilirsiniz.
- Yemek yapmaya başlamadan önce tarifin tamamını okumamak.
DOĞRUSU: İlk işiniz, hiçbir şey yapmaya başlamadan önce, tarifi başından sonuna kadar dikkatlice okumak olsun. Böylece hem ne yaptığınızı daha iyi kavrayacak, hem de ihtiyacınız olan malzemelerin ve teçhizatın elinizde olup olmadığını kontrol etme fırsatınız olacaktır.
- Yanlış büyüklükte kesme tahtası kullanmak.
DOĞRUSU: Çalışma alanınız küçük olmasın ve kesme tahtanızın işinizi engellemeyecek kadar küçük olmamasına dikkat edin. Böylece malzemeleri küçük bir kesme tahtasına sığdırmaya uğraşmak yerine, daha rahat dilimleyecek veya doğrayacaksınız.
- Yanlış bıçağı kullanmak.
DOĞRUSU: Daima doğru büyüklükte işinize uygun bıçak kullanın. Çok amaçlı bıçakları evinizde et keserken, meyve-sebze dilimlerken ve otları kıyarken, doğrarken kullanabilirsiniz. Küçük malzemelerle küçük bıçakları kullanabilirsiniz. Ekmek gibi şeyleri ise tırtıklı ekmek bıçaklarıyla dilimlemelisiniz.
- Dağınık, düzensiz ve temiz olmayan bir mutfakta çalışmak.
DOĞRUSU: Mutfağınızın temiz ve düzenli olması yapılması gereken ilk önemli şeydir. Daha tertipli, düzenli bir mutfakta zamandan da tasarruf edersiniz. Kesme tahtanıza yakın bir yerde küçük bir çöp kutusu olması ve yemek yapmayı sürdürürken kutuyu ara sıra temizlemek işinizi çok kolaylaştıracak.
- Malzemeleri soğuk tavaya koymak.
DOĞRUSU: Malzemeleri koymadan önce tavanın ısındığından ve yağın kızdığından emin olun. Böylece yiyecekler tavaya yapışmaz ve güzel mühürlenirler.
- Eti buzdolabından çıkarır çıkarmaz pişirmek.
DOĞRUSU: Eti, balığı vs. buzdolabından çıkarın ve pişirmeden önce oda sıcaklığında 15-20 dakika dinlendirin. Proteinin oda sıcaklığına ulaşması, etin daha düzgün pişmesini sağlayacaktır.
- Pişirirken yemeği baharatlarla çeşnilendirmemek.
DOĞRUSU: Çeşnilendirmek tüm malzemelerin doğal aromalarının ve lezzetlerinin ortaya çıkmasını sağlar. Ama bunun için bu işi en sonda değil, mümkün olduğunca pişirmenin başlarında yapmanız gerekir.
- Tavaya çok fazla malzeme koymak, tıkıştırmak.
DOĞRUSU: Doğru büyüklükte tava kullanın, böylece yiyecekler pişirirken tavaya sığacak. Et pişirirken, parçaların birbirine değmemesine dikkat edin. Aralarında daima belli bir mesafe, bir boşluk olmalı. Büyük bir tava kullanın veya 2 küçük tava kullanın veya birkaç seferde pişirin.
- Pişerken yemeğin tadına bakmamak.
DOĞRUSU: Pişirirken tadına bakın, gerekiyorsa tuz ve baharatlarla çeşnilendirin. Yemeği pişirirken tekrar tekrar tadına bakın.
- Pişirdikten sonra eti dinlendirmemek.
DOĞRUSU: Etinizi ister fırından ister ocaktan almış olun, en azından 5 dakika oda sıcaklığında dinlendirin (bütün bir tavuk için bu süre 20 dakikadır). Böylece etin suyu etin tamamına düzgün ve eşit bir şekilde yeniden dağılır. Bekleyerek gösterdiğiniz sabır size lezzet olarak geri döner. Daha sulu, daha lezzetli bir et yersiniz. Yemeğin soğumasından endişe ediyorsanız da, üzerini bir parça folyoyla gevşek bir şekilde kapatabilirsiniz.
0 yorum: