Yeni tatlar denemeye
meraklıysanız, son dönemin popüler lezzetlerinden Fas mutfağına buyurun. Fas
yemekleri gerçekten çok güzel, biraz Türk yemeklerini de andırdığından çok da
yadırgamayacağınıza eminim; hatta çok çabuk vazgeçilmezlerinizden biri olması muhtemel.
Şimdi asıl konuya gelelim. Kuru
fasulye hemen hemen herkesin asla vazgeçemediği bir yemek. Pilavın yanında,
üstünde insanın tabak tabak yiyesi geliyor.
Bizimkine alternatif ama yine de
çok yadırgamayacağımız bir tarife geldi sıra. Fas’ın klasik yemeklerinden biri
aslında; ama ilginçtir Faslılar ana yemek değil de bir başlangıç olarak tercih
ediyor, en çok da balığın yanında seviyorlar.
Fas deyince bol baharat akla
geliyor doğal olarak. Domates bazlı bir sosun içinde hazırlanıyor. Yağ olarak
zeytinyağının kullanılması tarifi benim için bir hayli ilginç kılıyor, çünkü
neredeyse ben de bütün yemekleri sızma zeytinyağı ile pişiriyorum. Bazen
tereyağı ile zeytinyağını karıştırıyorum.
Fas’ın kuru fasulye yemeği
Loubia’nın içinde domates, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatlar var. Vejetaryenler bu kısmı atlayabilir, ama
genellikle kuzu eti ile pişiriyorlar.
Daha önce kuru fasulyeyi
ıslatmadan pişirmek gerektiğini anlatan bir gönderi paylaşmıştım. Faslılar bu
konuda bizim gibi bir gece önceden fasulyeyi ıslatıyorlar. Tercih sizin.
Sıra tarifte afiyet olsun
Hazırlık Süresi: 15 dakika
Pişirme Süresi: 60 dakika
Malzeme
500 g kuru fasulye, bir gece
önceden suda bekletilmiş
3 olgun domates, rendelenmiş
1 orta boy kuru soğan,
rendelenmiş
3 diş sarımsak, ince kıyılmış
veya ezilmiş
2 tatlı kaşığı taze maydanoz, ince
kıyılmış
2 tatlı kaşığı taze kişniş,
yaprak kısımları ince kılmış
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
2 tatlı kaşığı paprika (kırmızı
toz biber)
2 tatlı kaşığı kimyon
1 ½ tatlı kaşığı zencefil
½
tatlı kaşığı cayenne biberi (Arnavut biberi veya pul biber)
½
su bardağı sızma zeytinyağı
Hazırlanışı
1. Bütün malzemeyi bir tencereye
koyun (düdüklü tencerede pişirecekler için aşağıda ayrıca tarifi var). 2 litre
su ilave edin kaynama noktasına getirin.
2. Aşağıdaki pişirme
yöntemlerinden birini tercih edebilirsiniz.
Düdüklü Tencerede
Pişirme
Kapağını kapatın, gerekli basınca
ulaşınca orta ateşte yaklaşık 40 dakika kadar pişirin. Bu süre tencerenizin
markasına göre değişiklik gösterebilir. Kullanım kitapçığına bakabilirsiniz.
Fasulyeler yumuşamış olmalı. Fasulyeler yemeğin suyunun altında kalmamalı, sos
sulu değil kıvamlı olmalı.
Tencerede
Kapağını kapatın ve içten içe
kısık ateşte yaklaşık 1,5 saat pişirin. Yemeğin suyu kıvamı yukarıdaki tarif
edildiği gibi olmalı. Pişirme sırasında fasulyeler pişmeden suyunu çekerse biraz
su ilave edin.
Püf noktaları
1. Kuzu veya dana eti
ekleyecekseniz, ilave etmeden önce kuşbaşı doğranmış et parçalarını
zeytinyağında kahverengileşene dek kavurun.
2. Yemeğin kalanını buzdolabında
saklamadan önce tamamen soğumasını bekleyin. Suyunu tamamen çekmişse, tekrar
ısıtacağınız zaman çok az su ilave edin ve mutlaka kısık ateşte ısıtın.
3. Yemeğin sosu kesinlikle az
olmamalı. Ocaktan aldıktan sonra fasulyeler su çekmeye devam eder, bunun için
yemeğin suyu çok az da olmamalı.
0 yorum: