1 Önce
elmalı sosu yaparak başlayacağız. Bu sosu yemeğin birkaç aşamasında
kullanacağız. Kalanını ise salatalar veya başka yemekler için de
kullanabilirsiniz. Lesitin’e bir tatlı kaşığı sıcak su ekleyin ve bir sürahinin
içinde bal, hardal ve elma suyuyla birlikte karıştırın. (Not: Lesitin bir kıvam
artırıcıdır, kıvam artırıcı olarak lesitin yerine yumurta da kullanılır ama bu
sos da uygun olmayabilir). Bir tutam tuz ve yeni çekilmiş karabiber ekleyin. El
blenderinden geçirirken azar azar zeytinyağını ilave edin.
·
5gr lesitin
·
1 tatlı kaşığı bal
·
1 tatlı kaşığı Dijon hardalı
·
100ml elma suyu
·
150ml hafif zeytinyağı
·
125ml üzüm çekirdeği yağı
·
75ml elma sirkesi, kaliteli
·
Pul deniz tuzu
·
Taze çekilmiş karabiber
2 Sosun
kıvamı çok yoğun olursa, bir yandan karıştırırken biraz sirke ekleyebilirsiniz.
Yağın tamamını kullandığınızda kalan sirkeyi ekleyin ve tadına bakarak tuz ve
biberle çeşnilendirin. Sosun kıvamına bakarak ve damak tadınıza uygun olarak
sirke miktarını azaltabilir veya artırabilirsiniz.
3 Sıra risotto’ya
geldi, her hindibanın birkaç yaprağını ayırın (marul yaprağını ayırdığınız
gibi), bunları daha sora yemeğin üzerini süslemek için kullanacaksınız. İki
elmanın kabuğunu soyun ve ikiye bölün, üçüncü elmayı kabuğunu soymadan jülyen dilimleyin
(kibrit çöpü kalındığında küçük dilimler yapacaksınız). Jülyen dilimlediğiniz
elma çubuklarını az bir miktarda elmalı sosla karıştırıp, ayırın.
·
3 adet hindiba
·
3 adet elma, keskin tatlı, ekşi Grnayy
Smith elma olabilir

4 Hindibaları
ikiye bölün, zeytinyağıyla ovun ve tuz, şeker ve karabiberle çeşnilendirin. Ağır
yapışmaz (tercihen döküm) bir tavada hindibalar iyice karamelize olana dek
mühürleyin. Ocaktan alın ve 1 cm’lik parçalar halinde çapraz dilimlemeden önce
soğumaya bırakın.
·
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
·
Pul deniz tuzu
·
Taze çekilmiş karabiber
5 Sarımsak
ve soğanı zeytinyağında tamamen yumuşayıncaya kadar terletin. Pirinci ilave
edin ve pirinç taneleri kavrulana dek 2–3 dakika kavurun –pirinç tanelerinin
uçları şeffaf bir görünüm almalı. Şarabı ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin.
·
50ml zeytinyağı
·
1 diş sarımsak, dilimlenmiş
·
1 adet küçük kuru soğan, ince küp
doğranmış
·
300g Arborio risotto pirinci
·
150ml sek beyaz şarap
6 Bu
sırada tavuk suyunu kaynama noktasına getirin. Her seferinde bir kepçe sıcak
tavuk suyunu, bir yandan karıştırmaya devam ederek pilava ekleyeceksiniz. Bu
işlemin amacı kremamsı, nişastalı bir doku elde etmek. Pliavın pişmesine yakın
küp dilimlediğiniz elmaları ve dilimlenmiş hindibaları ekleyin.
·
1.5lt tavuk suyu
7 Pilav
pişince, ocaktan alın, üzerine tereyağını ekleyin ve peyniri serpin. 5 dakika
kadar dinlendirin, daha sonra güzelce karıştırarak peynir ve yağı emmesini
sağlayın, çok kısık ateşte risottoyu haşlamamaya dikkat ederek yeniden ısıtın. Pilav
bu sırada daha biraz sert olmalı, ama piştiğinde kremamsı ve akışkan olmalı
·
50g Parmesan, çok ince rendelenmiş
·
50g tuzsuz tereyağı
8 Kalan
hindiba yapraklarını ince doğrayın ve elmanın üzerine serpin. Ardından elmalı
sosun kalanını bunun üzerine dökerek çeşnilendirin.
9 Risottoyu
kâselere bölüştürün ve her birinin üzerine bir miktar salata koyun. Üzerine
zeytinyağı ve rendelenmiş Parmesan serpin.
·
extra virgin sızma zeytinyağı
·
Parmesan, çok ince (talaş görünümünde)
rendelenmiş
Afiyetle,
0 yorum: