1)
Pirinci yıkayın ve 30 dakika suda bekletin.
Pirinci
yıkayarak üzerindeki nişastadan kurtulacaksınız. Suda bekletmek ise zorunlu bir
aşama olmasa da, pirinç tanelerinin kırılganlığını azaltacak. Pirinçleri
beklettiğiniz suyu dökün. Sonra pirinçleri birkaç kez durulayın.
2)
Pirinç su oranı 1’e 1,5 olsun. Kapağı tam kapanan, demir döküm bir tencere
kullanın.
Farklı
yöntemler olmakla birlikte, pilav pişirmek için en iyi yöntem suyunu çektirerek
pişirmektir. Bu nedenle suyun miktarı önemlidir. Uzun taneli pirinçler için 1
su bardağı pirince 1,5 su bardağı soğuk su kullanın. Kısa taneli pirinçler için
1’e 1, kepekli pirinçler için 1’e 2 su kullanın. Pilavın dibinin tutmasını
önlemek için demir döküm (veya altı ağır) bir tencere kullanın. Tencereye suyu,
pirinci, bir miktar tereyağı ya da zeytinyağı ve tuz koyun. Yüksek ateşte
kaynama noktasına getirin. Sonra ocağı çok kısın ve tencerenin kapağını
kapatın. Çok kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
3)
Pilavı demlendirin.
Yaklaşık
12 dakika sonra, tenceredeki su tamamen bitecek ve pilav al dente kıvama gelmiş
olacak. Tencereyi ocaktan alın ve kapağı tam kapalı olarak demlenmeye bırakın. Buharı
içinde tutup düzgün demlenebilmesi için kapağın tam oturmasına dikkat edin.
Kapak tam oturmuyorsa, tencere ile kapak arasına temiz bir mutfak bezi koyabilirsiniz.
Pilavı en az 5, en fazla 30 dakika demlendirin. Sonra kapağını açıp bir çatalla
nazikçe karıştırın ve servis edin.
0 yorum: