Somon yağlı bir balık. Omega 3 açısından hayli zengin. Kalp dostu diye biliniyor. Türkiye’de son yıllarda pişirme pratikliği bakımından tercih ediliyor.
Öncelikle Somon alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir. Fileto veya dilim olarak alacaksanız, derinin lekesiz olmasına, etin sıkı ve parlak olmasına dikkat edin.
Daha pahalı olsa da, deniz somonu her zaman tercih edilmeli. İkinci alternatif organik çiftlik somonu olabilir. Satın alındığınız gün tüketmeniz en iyisi. Hemen tüketmeyecekseniz, alır almaz derin dondurucu da muhafaza edebilirsiniz, ama derin olmayan düz bir tabağa koyun ve üzerini streçle güzelce kapatın ve dondurucunun en soğuk bölümüne koyun.
Somon nasıl pişirilir?
Somon dayanıklı ve yağlı bir balık olduğu için pek çok pişirme yöntemine uygundur. Somonun pişip pişmediğini anlamak için etin kalın kısmına bir bıçağın ucunu batırın, çıkardığınızda bıçağın ucu sıcaksa pişmiştir.
Somon bütün olarak nasıl pişirilir?
Geleneksel olarak, Somonu bütün olarak büyükçe bir kızartma tavasında veya uygun bir tencerede ya az miktar balık suyunda ya da ya da suda kısık ateşte, yani buğulama pişiriyorsunuz. Yalnız dikkat edilmesi gereke husus pişirmeye başlarken soğuk su kullanmanız.
Alternatif bir yöntem de, somunu bir tuz tabakası üzerinde pişirmek. Ama hangi yöntemi seçerseniz seçin, dikkat etmeniz en önemli konu, balığın tamamen temizlenmiş olması.
Somon fileto nasıl pişirilir?
Diğer balıklar gibi somon fileto ızgarada, fırında, buğulama pişirilebilir, tavada kızartılabilir veya (fırında folyoya veya yağlı kâğıda sararak) en papillote usulü pişirilebilir. En basit yöntem balığı çok tuz, karabiber ve zeytinyağı ile marineleyip fırında pişirmek. Ama daha yaratıcı olabilirsiniz. Örneğin evde somon füme yapabilirsiniz, tütsüleme yöntemi ile pişirebilirsiniz veya bazı çiğ somon tarifleri deneyebilirsiniz. Somon benim gerçekten sevdiğim bir balık. Daha sonra birkaç tarif paylaşmayı düşünüyorum.
Pişirmeden önce somonun kılçıklarını ayıklamayı sakın unutmayın.
Somonun yanına ne yakışır?
Bütün olarak suda pişirdiğinizde yanına naneli haşlanmış patates, roka salatası ve biraz mayonez çok yakışıyor.
Kırmızı pancar, somona en çok yakışan yiyeceklerin başında geliyor. Özellikle pancarla birlikte tütsülenen somonun lezzeti bir başka oluyor. Zıtların çekimi gibi bir uyum var aralarında.
Füme somonun da sebzeli yahni ile birlikte güzel olduğu söyleniyor.
Sofranızdan eksik olmasın, afiyetle
0 yorum: