Risotto İtalyan yemek pişirme
sanatının simgelerinden biri. Orta
Çağ’da kısa taneli pirincin İtalya’ya getirilmesiyle öyküsü başlıyor. Elbette
her şeyden önce de, Akdeniz ikliminin bu tür pirinçle uyumlu olması bu öyküdeki
en önemli ayrıntılardan biri. Risotto için kullanılan pirincin yarı yuvarlak ve
kısa taneli olması gerekiyor. Bu pirincin özellikleri, yavaş pişirmeye çok
uygun; taneler içinde piştikleri sıvının lezzetini ve rayihasını ağır ağır
alıyor ve nişastasını salarak klasik ipeksi pürüzsüz dokusunu yaratıyor. Risotto pirinci, pirinç tanesinin uzunluğuna
göre 4 kategoriye ayrılıyor: commune,
semifino, fino ve superfino.
Superfino, içlerinde en uzun olanı ve risotto yaparken en yaygın kullanılanı. Arborio
pirinci, superfino kategoriside yer alan pirinçlerden biri ve risotto yaparken
İtalya dışında en yaygın kullanılan pirinç. Ama bu mükemmel İtalyan lezzetini
hazırlamak için kullanabileceğiniz başka pirinçler de olduğunu unutmayın. İşte
bazıları: Carnaroli, Vialone Nano ve Baldo. Evet bunların hepsi de risotto için
uygun pirinçler.
İtalya’nın en ünlü şeflerinin
pirinç tercihleri de birbirinden farklı. Tabii her birinin kendine özgü bir
sırrı da var. Örneğin, Francesco Sposito turunçgillerle (limon, portakal vb.)
marinelendirdiği deniz mahsullü risottosunu Vialone Nano priniciyle yapıyormuş.
Risotto’sunu kremalandırmak için limon marmeladı veya reçeli, çiğ karides,
deniztarağı ve şamfıstığı yağı (Bronte pistachio oil) kullanıyormuş. Emanuele
Scarello ise sanki işi iyice dramatikleştirerek epey karmaşık ama etkileyici
bir risotto yapıyor. Sabayon soslu risotto. İtalyancası zabaglione olan Saboyon sosun geçmişi İtalya’da 1500’lü yıllara
dayanıyor. Temelde yumurta sarısı, toz şeker ve beyaz şarapla hazırlanan sosun
tarifini daha sonra ayrıca paylaşacağım. Emanuele Scarello risotto’sunu servis
etmeden hemen önce ısı tabancasıyla karamelize ettiği toz meyankökü ve yeşil
kuşkonmazı üzerine serpiştiriyormuş. Başka
bir uç örnek de, Rosanna Marziale’nin Risotto San Marzano’su. Onun lezzetli
kremamsı risotto’sunun sırrı ise kullandığı beyaz mozzarella peynirinde saklı.
Daha önce paylaştığım Costardi Kardeşlerin Sarımsaklı ve Chili’li Risotto’su da
çok basit görünen, ama çok özel bir vejetaryen risotto.
0 yorum: