Tavuğun neredeyse bütün
kısımlarını pişirebilirsiniz. Tavuğu pişirirken en önemli püf noktalarından
biri tavuğu pişirmeden önce çeşnilendirmektir –çeşnilendirmeyi ne kadar basit
tutarsanız o kadar iyidir, örneğin bunun için tuz, karabiber ve bazı
baharatlarla çeşnilendirilmiş zeytinyağı veya tereyağı yeterlidir. Tavuğu
yemeden önce tamamen pişirmek gerekir. Pişirmeye başlamadan önce tavuğu oda
sıcaklığına getirmeyi ihmal etmeyin. Pişirdikten sonra da mutlaka en az 10-15
dakika dinlendirin –böylece etin gevşemesini, yumuşamasını sağlayacaksınız,
tavuğunuz daha sulu, daha yumuşak ve daha lezzetli olacak.
Tavuğu Yavaş Pişirme
Yöntemleri
Yavaş pişirme tavuktan en iyi
sonuç almanın başında gelen pişirme tekniklerindendir. Butlar, kanatlar ve
tavuğun tamamı genellikle yavaş pişirmeye uygun şekilde kesilir. Tavuk için en
popüler yavaş pişirme teknikleri Fırında pişirme (roasting), Az miktarda sıvıda
pişirme (braising), Sıcak su içerisinde pişirme (poşe) ve Kendi yağında (konfi)
pişirmedir. Poşe yöntemiyle çok lezzetli bir tavuk elde edersiniz. Tavuğu istediğiniz
her şekilde hazırladığınız sıvıda poşeleyebilirsiniz. Böylece farklı lezzetlere
de açık olursunuz. Bunun için bkz. Poşe
Tavuğu Hızlı Pişirme
Yöntemleri
En yaygın yöntemler tavada
kızartmak veya fırında pişirmektir: Hızlı pişirme yöntemi için en uygun kısmı Tavukgöğsü
ve tavuk ciğeridir. Fazla pişmiş tavuk
kuru ve yavan olur, lezzet için fazla pişirmekten kaçının.
Tavukgöğsünün kesimi hızlı
pişirme için ebat olarak da çok uygundur, her göğüs 1 porsiyondur. bu yöntemde
lezzetli bir sonuç elde etmek istiyorsanız şunlara dikkat edin: Kızartmadan
veya fırında pişirmeden önce tavukgöğsünü mutlaka bir gece önceden marineleyin
veya göğsün üzerini keserek bir cep açın ve buraya baharatlar ve tereyağını
koyun ve dilerseniz bir jambon vb. ile üzerini sararak dürüm yapıp fırına verin
veya kızartın.
Tavuk ciğeri genellikle pâté ve
parfe yapmak için kullanılır, ama çak az miktarda tereyağında kızartıp kızarmış
ekmeğin üzerinde biraz tuz ve karabiber ile çeşnilendirerek nefis bir yemek hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun
0 yorum: