Kuru fasulyeyi ıslatmadan pişirmek mutfakta zamanı kısıtlı olanlar veya yapmayı son anda hatırlayanlar için önemli bir ayrıntı. Bunun içi...

Kuru Fasulye Islatmadan Nasıl Pişirilir?


Kuru fasulyeyi ıslatmadan pişirmek mutfakta zamanı kısıtlı olanlar veya yapmayı son anda hatırlayanlar için önemli bir ayrıntı. Bunun için pratik bir yöntem var:
  1. Kuru fasulyeleri bir sos tavasına koyun, üzerine yine en az 3 parmak geçecek kadar soğuk su ilave edin,
  2. Kaynama noktasına getirin ve kapağını kapatın ve 3 dakika daha kaynatın.
  3. Ocaktan alın ve suda ağzı kapalı olarak 1 saat bekleyin.
  4. Kullanmadan önce mutlaka iyice durulayın.

Neredeyse her tarifte bunu okuruz, pişirmeden önce kuru fasulyeyi (hatta tüm kuru bakliyatları) 1 gece öncesinden ıslatın. Bunun yanlış olduğunu öğrenmek herhalde çoğumuz için şaşırtıcı olacak. Bir gece öncesinden soğuk suda ıslatıp bekletmek fasulyenin ne lezzetini artırıyor ne de yumuşamasını sağlıyor. Aslında tam tersini yapıyor. Lezzetini bozuyor. Pişirme süresinin biraz kısalttığı doğru, ama bu da görece bir süre kazancı. Hele ıslatmanın gaz açısından hiçbir faydası yok.

Bu fikre alışmak birçoğumuz için pek kolay olmayabilir. Sonuçta çoğumuz fasulyenin pişmeden önce ıslatılması gerektiğini öğrendik. Ama fasulyeyi ıslatmadan pişirmek aslında çok eski bir pişirme yöntemi. Yine de ıslatmadan asla pişirmem diyorsanız, ıslattığınız suya tuz koymayı ihmal etmeyin.

Peki fasulyeyi güzel pişirmek için nelere dikkat edeceğiz?

Tencereniz çok küçük olmasın. Kısık ateşte pişirseniz de gözünüz hep fasulyenizde olsun. Ara sıra tadına bakarak pişme derecesini kontrol edin. Asla haşlamayın. Tek istisna barbunyadır. Barbunyayı 10 dakika haşlayarak pişirmeye başlamak gerekir. Daha sonra kısık ateşte pişirme aşamasına geçilmelidir. 

İşte fasulyeyi iyi pişirmenin püf noktaları:1) Pişirmeden önce mutlaka soğuk suda yıkayın.
2) Fasulyenin lezzetli olması istiyorsanız pişirmeden önce ISLATMAYIN. (Islatmayı tercih ederseniz de suya kesinlikle tuz ilave edin.)
3) Pişirirken soğuk değil, SICAK SU kullanın.
4) Suyu az olmasın, pişerken suyunu çekmemesine dikkat edin.
5) Asla kaynar suda pişirmeyin, KISIK ATEŞTE YAVAŞ pişirin.

0 yorum: