İster yemek yapmayı yeni yeni öğreniyor olun ister yılların aşçısı olun, mutfakta bazı hatalar yapıyor olmanız kaçınılmaz. Hatasız kul o...

Yemek Yaparken Sıkça Yapılan 10 Yanlış



İster yemek yapmayı yeni yeni öğreniyor olun ister yılların aşçısı olun, mutfakta bazı hatalar yapıyor olmanız kaçınılmaz. Hatasız kul olmuyor. Hata yapmanıza birçok şey neden oluyor: Bazen aşırı telaşlı olduğunuz için, bazen de tembelliğinizden veya acemiliğinizden hata yapabiliyorsunuz. İşte hepimizin yaptığı 10 yaygın yanlış.
Bunlardan kaçınarak daha iyi bir aşçı olabilirsiniz. Ya da mutfakta neleri yapmamanız gerektiğine dikkat edebilirsiniz.
  1. Yemek yapmaya başlamadan önce tarifin tamamını okumamak.
Çoğumuz tarife şöyle bir göz gezdirip, tamam anladım der yemek yapmaya başlarız ve ara sıra tarife tekrar göz gezdiririz. Bir an önce yemek yapmaya başlamayı istediğimiz için tarifi yemeği yaparken okumayı tercih ederiz. Ama tüm tarifler her zaman doğru sırada değildir. Ve yemeği hazırlarken işin tam ortasında bazı malzemelerin eksik olduğunu fark etmek kadar korkuncu yoktur.
DOĞRUSU: İlk işiniz, hiçbir şey yapmaya başlamadan önce, tarifi başından sonuna kadar dikkatlice okumak olsun. Böylece hem ne yaptığınızı daha iyi kavrayacak, hem de ihtiyacınız olan malzemelerin ve teçhizatın elinizde olup olmadığını kontrol etme fırsatınız olacaktır.
  1. Yanlış büyüklükte kesme tahtası kullanmak.
Küçük kesme tahtaları daha sevimli görünse de, birkaç küçük meyveyi veya birkaç diş sarımsağı dilimlemek, bir içecek için garnitür hazırlamak dışında pek de kullanışlı değildir. Mesela bütün bir tavuğu parçalarken düzgün, verimli ve güvenli çalışabilmek için daha büyük bir kesme tahtasına ihtiyaç duyarsınız.
DOĞRUSU: Çalışma alanınız küçük olmasın ve kesme tahtanızın işinizi engellemeyecek kadar küçük olmamasına dikkat edin. Böylece malzemeleri küçük bir kesme tahtasına sığdırmaya uğraşmak yerine, daha rahat dilimleyecek veya doğrayacaksınız.
  1. Yanlış bıçağı kullanmak.
Bıçağı elinize almadan önce ne için kullanacağınızı düşünün. Sarımsak gibi küçük bir malzemeyi mi doğrayacaksınız, yoksa bütün bir tavuk gibi daha büyük bir şeyi mi? Meyve sebze somak için kullanılan küçük bıçakları seviyor olabilirsiniz, ama bu her işi görebileceğiniz bir bıçak değildir ve büyük yiyeceklerle hiç işe yaramaz.
DOĞRUSU: Daima doğru büyüklükte işinize uygun bıçak kullanın. Çok amaçlı bıçakları evinizde et keserken, meyve-sebze dilimlerken ve otları kıyarken, doğrarken kullanabilirsiniz. Küçük malzemelerle küçük bıçakları kullanabilirsiniz.  Ekmek gibi şeyleri ise tırtıklı ekmek bıçaklarıyla dilimlemelisiniz.
  1. Dağınık, düzensiz ve temiz olmayan bir mutfakta çalışmak.
Mutfağınız dağınık ve düzensizse ve yeterince temiz değilse, hem veriminiz düşer hem de çalışma düzeniniz bozulur. Bu da sizi yiyeceklerinizi kirletme riskine sokar.
DOĞRUSU: Mutfağınızın temiz ve düzenli olması yapılması gereken ilk önemli şeydir. Daha tertipli, düzenli bir mutfakta zamandan da tasarruf edersiniz. Kesme tahtanıza yakın bir yerde küçük bir çöp kutusu olması ve yemek yapmayı sürdürürken kutuyu ara sıra temizlemek işinizi çok kolaylaştıracak.
  1. Malzemeleri soğuk tavaya koymak.
Önce tavayı ısıtın ve daha sonra yağı ve diğer malzemeleri koyun. (Bazı istisnai durumlar elbette var, mesela sucuk, salam vs. soğuk tavada pişirmeye başlayın.) Yağı ve yiyecekleri tavaya ekleyip, sonra ocağı açmak önemli bir hatadır. Yiyecekleri asla soğuk tavayla temas etmemelidir. Aksi takdirde yiyecekler güzel mühürlenmezler, yağı emerler ve tavaya yapışma ihtimalleri artar.
DOĞRUSU: Malzemeleri koymadan önce tavanın ısındığından ve yağın kızdığından emin olun. Böylece yiyecekler tavaya yapışmaz ve güzel mühürlenirler.
  1. Eti buzdolabından çıkarır çıkarmaz pişirmek.
Et, tavuk, balık veya herhangi bir et… hiç fark etmez, asla buzdolabından çıkarır çıkarmaz hiçbir şekilde pişirmemeniz gerekir. Ne fırında, ne ızgarada ne de ocakta hiçbir şekilde böyle pişirmeyin. Aksi takdirde dışı çok piyer, içi ya az pişer ya da çiğ kalır.
DOĞRUSU: Eti, balığı vs. buzdolabından çıkarın ve pişirmeden önce oda sıcaklığında 15-20 dakika dinlendirin. Proteinin oda sıcaklığına ulaşması, etin daha düzgün pişmesini sağlayacaktır.
  1. Pişirirken yemeği baharatlarla çeşnilendirmemek.
Yemeği pişirirken tuz, biber ve baharatlarla yemeğinizi çeşnilendirmediğinizde, yemek lezzetsiz, tatsız ve yavan olacaktır. Adeta yemeğin dengesi bozulur. Lezzetli, nefis olabilecek bir yemeği böyle ziyan etmemek gerekir.
DOĞRUSU: Çeşnilendirmek tüm malzemelerin doğal aromalarının ve lezzetlerinin ortaya çıkmasını sağlar. Ama bunun için bu işi en sonda değil, mümkün olduğunca pişirmenin başlarında yapmanız gerekir.
  1. Tavaya çok fazla malzeme koymak, tıkıştırmak.
Bir tavaya çok fazla şey sığdırmaya çalıştığınızda, hem pişirme sırasında ısının azalmasına hem de nemin aşırı artmasına neden olursunuz. Bunun sonucundaysa, kavurmak veya kızartmak yerine, buğularsınız veya tüm malzemenin eşit ve düzgün pişmesini engellersiniz.
DOĞRUSU: Doğru büyüklükte tava kullanın, böylece yiyecekler pişirirken tavaya sığacak. Et pişirirken, parçaların birbirine değmemesine dikkat edin. Aralarında daima belli bir mesafe, bir boşluk olmalı. Büyük bir tava kullanın veya 2 küçük tava kullanın veya birkaç seferde pişirin.
  1. Pişerken yemeğin tadına bakmamak.
Bir yemeği pişirirken tadına bakmadan pişirmek basit ama önemli bir yanlıştır. Tadına ancak sofrada bakacak olursanız, yemeğiniz lezzetsiz, tatsız, tuzsuz olma riski taşır.
DOĞRUSU: Pişirirken tadına bakın, gerekiyorsa tuz ve baharatlarla çeşnilendirin. Yemeği pişirirken tekrar tekrar tadına bakın.
  1. Pişirdikten sonra eti dinlendirmemek.
Açsınız ve bir an önce karnınızı doyurmak istiyorsunuz. Ama bifteğinizi veya kızarmış tavuğunuzu tavadan, fırından alır almaz yemeye koyulmak çok ama çok büyük bir hatadır. Kesmeye başlar başlamaz suyu tabağınıza akacaktır.
DOĞRUSU: Etinizi ister fırından ister ocaktan almış olun, en azından 5 dakika oda sıcaklığında dinlendirin (bütün bir tavuk için bu süre 20 dakikadır). Böylece etin suyu etin tamamına düzgün ve eşit bir şekilde yeniden dağılır. Bekleyerek gösterdiğiniz sabır size lezzet olarak geri döner. Daha sulu, daha lezzetli bir et yersiniz. Yemeğin soğumasından endişe ediyorsanız da, üzerini bir parça folyoyla gevşek bir şekilde kapatabilirsiniz.

0 yorum: