Soteleme Nedir? Sote, yiyeceklerin yüksek ısıda çok az yağda hızlı pişirilmesi tekniğidir. Sözcüğün kökeni   “sıçramak” anlamına g...

Pişirme Teknikleri 1: Soteleme (Sautéing)



Soteleme Nedir?

Sote, yiyeceklerin yüksek ısıda çok az yağda hızlı pişirilmesi tekniğidir. Sözcüğün kökeni “sıçramak” anlamına gelen Fransızca sauter’den gelir; ama bir pişirme tekniği olarak “sote”yi tanımlamak için “sıçramak” sözcüğünün kullanılmasının nedeni sadece kızgın tavaya koyulduğunda yiyeceklerin verdiği tepkiye dayanmaz; aynı zamanda,  yiyeceklerin tavada “havaya fırlatılması” yöntemini tanımlamak için de kullanılmıştır.  Sote terimi aynı zamanda (tavukgöğsü, pirzola veya fileminyon gibi) ince kesilmiş etlerin orta yüksek ateşte çok az miktarda yağda sıkça karıştırmadan pişirilmesine de gönderme yapar ―bir yüzü kahverengi bir renk alınca etin diğer tarafı çevrilir.

0 yorum: