Sabayon 1500’lü yıllarda İtalya’da keşfedilmiş, tatlılar için kullanılan hafif bir sos. İtalya’da zabaglione olarak biliniyor, İtalya’da ...

Sabayon


Sabayon 1500’lü yıllarda İtalya’da keşfedilmiş, tatlılar için kullanılan hafif bir sos. İtalya’da zabaglione olarak biliniyor, İtalya’da geliştiğini söyledim ama bu konuda kimi tartışmalar da yok değil. Basit ama çok değişik bir lezzet. Elbette birçok muhtelif uyarlaması mevcut. Geleneksel olarak yumurta sarısı, şeker ve şarapla yapılıyor. Normalde Marsala şarabı kullanılıyor. Marsala şarabı hakkında daha fazla bilgi için bkz. Marsala şarabı. Sabayon genelde sıcak servis edilse de, soğuk olarak da tercih edebilirsiniz. Zevkinize kalmış. Zabaglione3851-thumb-596x350-166075
Sabayon’u soğuk servis edecekseniz, hazırlamakta olduğunuz karışımı sıcak sudan çıkarın, ama karıştırmaya soğuyana kadar ara vermeden devam etmelisiniz.
Tatlı beyaz Marsala şarabı yerine aynı tarifi Pedro Ximenes sherry de kullanabilirsiniz. alkol olmasın diyorsanız, limon suyu ve hatta kahve ilginç bir alternatif olabilir.
Mus veya dondurulmuş krema kıvamında olsun istiyorsanız, Sabayon’unuzu hazırlarken yumurta sarısının yanında yumurta beyazını da kullanabilirsiniz.
Tatlı yerine tuzlu bir Sabayon deneyeyim diyorsanız da, şeker ve tatlı beyaz şarap yerine limon suyu ve tuz kullanın. Tuzlu Sabayon’un balık yemekleri yanında enfes olduğu söyleniyor.

Malzeme
4 yumurta sarısı
75 gr pudra şekeri
4 tatlı kaşığı Marsala şarabı (tatlı beyaz şarap versiyonu)

Reçete
  1. Kaynar su koyduğunuz bir kabın içine başka bir kâse koyun. Kâseye ilave ettiğiniz yumurta sarılarını ve şekeri birlikte çırpın. Yani, benmari usulünü kullanarak çırpıyoruz.
  2. Karışım köpüklü bir kıvama geldiğinde, bir yandan sürekli karıştırırken yavaş yavaş şarabı ekleyin.
  3. Sos koyu krema kıvamı alıncaya dek kalınlaşana kadar karıştırmaya devam edin.
  4. Sabayon’unuzu hiç bekletmeden hemen servis edin.

0 yorum: