Marsala şehrine özgü Marsala hem sek hem de tatlı şarap olarak üretiliyor. Hacmen %15-20 oranında alkol içeriyor. Sicilya bölgesinde şar...

Marsala Şarabı Tatlılardan... Soslara



Marsala şehrine özgü Marsala hem sek hem de tatlı şarap olarak üretiliyor. Hacmen %15-20 oranında alkol içeriyor. Sicilya bölgesinde şarap yapımında yaygın olarak kullanılan Grillo, Inzolia ve Catarratto beyaz üzümlerinden yapılıyor. Marsala şarabı yemek pişirme de en çok kullanılan şaraplardan biri, ayrıca yemeklerin yanında da en çok tüketilen şaraplardan.

marsala-bottle-glasses
Tipik bir Marsala sosu, şarabın soğan veya arpacık soğanı ile birlikte şurup kıvamına gelecek kadar kaynatılması ve daha sonra içine mantar ve çeşitli baharat tohumları ilave edilmesiyle hazırlanıyor. Marsala kullanılan en yaygın tariflerden biri Marsalalı tavuk güveç. Burada özet olarak verdiğim tarifi daha sonra ayrıntılı bir şekilde paylaşırım.  İkiye bölünmüş ve hafifçe dövülmüş tavukgöğsü parçalarını una buluyorsunuz.  Marsala şarabı, tereyağı, zeytinyağı, mantar ve baharatlarla hazırladğğınız bir karışımın içinde güveçte kısık ateşte uzun süre pişiriyorsunuz. Marsala bazı risotto tariflerinde de yoğun olarak kullanılıyor. Ayrıca zabaglione, tiramisu ve shortcake gibi İtalyan tatlılarında kullanılıyor.
Marsala şarabı yemek pişirme dışında genelde aperatif olarak içiliyor. Çağdaş restoranlarda Marsala’nın sek çeşitleri soğuk olarak ve Parmesan (stravecchio), Gorgonzola, Roquefort ve diğer baharatlı peynirlerle, meyve, yemiş veya tatlılarla servis ediliyor. Tatlı şarap versiyonu ise oda sıcaklığında servis ediliyor.

0 yorum: