Tarife geçmeden önce bir püf noktası paylaşayım Kalamarı aynen et yahni yapar gibi güveçte pişirebilirsiniz. Ama yumuşak olması için 1 s...

Nohutlu Kalamar Güveç


Tarife geçmeden önce bir püf noktası paylaşayım
Kalamarı aynen et yahni yapar gibi güveçte pişirebilirsiniz. Ama yumuşak olması için 1 saatten daha fazla kısık ateşte pişirmelisiniz. Yaz türlüsü için beyaz şarap, domates ve fesleğen ile pişirmelisiniz; kış türlüsü içinse kırmızı şarap, beykın ve pırasa ile pişirmelisiniz. Ya da 4 mevsimlik bu özel tarifi denemelisiniz.
Malzeme
4-6 kişilik
600g kalamar, temizlenmiş ve 2½cm’lik kuşbaşı parçalar halinde doğranmış
600g kuru nohut, 1 gece önceden ıslatılmış
1 baş sarımsak
1 çay kaşığı tatlı füme paprika
200ml beyaz şarap
50ml doğal sızma zeytinyağı
1 büyük kuru soğan, dörde bölünmüş
6 olgun domates, kabuğu soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış
3 defneyaprağı
700ml su
200g İspanyol sucuğu (chorizo)
1 tatlı kaşığı safran
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze nane yaprakları
1 tatlı kaşığı iri kıyılmış maydanoz yaprakları, sapları ayıklanmış
2 tatlı kaşığı tane karabiber
Damak tadınıza uygun miktarda ince çekilmiş deniz tuzu
Yanında (isteğe göre baharatlı) kıtır ekmekle servis edilir.
  1. Kalamarı güvece koyun. Nohut, sarımsak, paprika, beyaz şarap, sızma zeytinyağı, domates ve defneyapraklarını güvece ekleyin. Üzerini geçecek şekilde 700ml soğuk su ilave edin ve güvecin kapağı kapalı olarak yüksek ateşte kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan sora ocağın altını kısın ve kısık ateşte 45 dakika pişirin, sonra güveci ocaktan alın ve en az 5 dakika soğumaya bırakın.
  2.  Sarımsağı güvecin içinden alın, ama atmayın bir kenarda bekletin. Sonra küçük dilimlere ayırdığınız sucuk parçalarını ekleyin ve güvecin ağzı açık olarak kısık ateşte 15 dakika pişirin. Nohutları kontrol edin, sertlerse yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
  3.  Safranı teflon tavada yağ koymadan rengi koyulaşana kadar çevirin. Kıyılmış taze nane ve maydanoz yaprakları ile tane karabiberleri bir havanda macunumsu bir kıvam elde edecek kadar ezin. Ayırdığınız sarımsakların dış kabuğunu çıkararak havana ekleyin. Güveçteki yemeğin suyundan 1 çay kaşığı alarak havana ilave edin. Karışımı hafifçe ezerek karıştırın.
  4.  Karışımı nohutlar ve kalamara ilave edin ve hafifçe karıştırdıktan sonra kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Yanında (isteğe göre baharatlı) kıtır ekmekle sıcak servis edin.

0 yorum: