Nohut insanın yetiştirdiği ilk bakliyatlardan. Eldeki bulgular nohudun 7500 yıldır var olduğunu ve kullanıldığını gösteriyor. Acaba neo...

Nohudu Güzel Haşlamanın 3 Püf noktası




Nohut insanın yetiştirdiği ilk bakliyatlardan. Eldeki bulgular nohudun 7500 yıldır var olduğunu ve kullanıldığını gösteriyor. Acaba neolitik atalarımız taş devrinden beri humus yapmanın sırrını biliyorlar mıydı? Belki de. Eski Romalı gurme Apicius’un verdiği tarifler var. Humus da zaten Arapça’da nohuda verilen isim. Bizim humus dediğimiz aslında “hummus bi tahina”, yani tahinli nohut. İspanyol mutfağından tutun da Kuzey Afrika’nın muhtelif mutfaklarına ve Hint mutfağına kadar pek çok kültürde nohut yemeklerde kullanılıyor.
Nohudun iki ana türü var: desi ve kabuli. Desi biraz daha koyu renkli ve daha küçük taneli; kabuli ise daha büyük, daha şekilli ve daha hafif. Avrupa’nın güneyinde ve Afrika’nın kuzeyinde kabuli yaygın. Dünyanın toplam nohut üretimi ise yılda 9 milyon ton civarında.
Nohut pişirildiğinde ağırlığı ve hacmi yaklaşık iki buçuk kat artar.

İşte güze nohut pişirmenin püf noktaları:


1) Nohutları ayıklayın, kararmış olanları ayırın. Ayıkladığınız nohutları büyük bir kâseye koyun.

2) 150 gr nohut için 1 tatlı kaşığı oranında karbonat ilave edin. Bu hem nohudun yumuşamasını hem de pişirme süresinin azalmasını sağlayacak.

3) Kâseye kaynar su koyun, suyun seviyesi nohutların 4-5 cm üzerinde olsun, nohutları 24 saat bu suda bekletin.
4) Sonra suyu dökün, nohutları birkaç kez durulayın.
5) Büyükçe bir tencereye koyun, kaynar su ilave edin ve nohutlar yumuşayana kadar yaklaşık 15 dk. orta kısık ateşte pişirin, kaynar olmamasına dikkat edin.
6) Pişirme süresi suda bekletme süresine, nohudun üretim tarihi ve türüne göre değişiklik gösterir.
7) Pişirme işlemi tamamlandığında, tenceredeki suyu dökün, nohutları durulayın ve soğuk su dolu bir kâseye koyun.
cooked-chickpeas 
İpuçları
Kabuklarını ayıklarsanız nohut daha lezzetli olacaktır. Nohutların üzerine su doldurun. İki avucunuzun arasına bir miktar nohut alıp dairesel hareketlerle yavaş yavaş ovuşturun. Suyun yüzeyine çıkan kabukları alıp atın. Daha sonra nohutları süzüp durulayın.
Daha sonra kullanmak üzere donduracaksanız, tek kat dondurmalısınız. Dondurmak için nohutları tek sıra olarak bir tepsiye serdiğiniz streç film üzerine yayın. Buzluğa koyun. Nohutlar donduğunda torbalara ya da plastik kutulara koyabilirsiniz.

0 yorum: