Dünyanın en önemli mutfaklarından birisi olan Fas mutfağı, zengin baharatları ve etkileyici lezzet kombinasyonlarıyla ünlü. Örneğin tavuk güvece konserve limon kabuğu ve salamura yeşil zeytin koyulan bir mutfak. Kişniş, maydanoz, kimyon ve chili tozu ile çeşnilendirilmiş çok lezzetli bir sardalya yemekleri var. Endülüs İspanyol, Arap ve Fransız mutfaklarından etkilenen Fas mutfağı ağız sulandıran lezzetleriyle benzersiz bir mutfak.
Fas’a giderseniz bu yemekleri tatmadan dönmeyin sakın…
1. B’ssara
2. Tagine
Tajin bildiğimiz güveç, ama biraz şekillisi. Hem pişirme kabının adı hem de yemeğin. Aynen bizdeki gibi. Çok çeşidi var. Tavuklusu, etlisi. Yol üstündeki her kafede, her restoranda ve her evde bulabilirsiniz. Mutlaka deneyin.
3. Chermoula’lı Balık
Hem Atlas Okyanusu hem de Akdeniz’de uzun bir kıyısı olan bir ülkede balık olması çok normal. Birçok balık yemeği var doğal olarak. Chermoula çeşitli tohumlar ve baharatlarla hazırlanan bir karışım. Balığı kömür ateşinde pişirmeden önce bu karışımla marine ediyorlar. Ya da Chermoula ile bir dip sos hazırlıyorlar. Kaçırılmaması gereken bir tat.
4. Harira
Faslılar Ramazan ayında iftarda orucu bir kâse harira çorbasıyla açıyorlar. Domatesli, yeşil mercimekli, nohutlu ve kuzu etli bu leziz çorba, üzerine limon sıkılarak ve doğranmış taze kişniş serpilerek içiliyor ve yanında chebakkiya isimli bir tatlıyla servis ediliyor.
5. Kefta tajin
Dana veya kuzu kıyma, sarımsak, taze kişniş, maydanoz, tarçın ve toz kişniş karıştırılıp top yapılarak hazırlanan köfteler domates ve soğanlı bir sosta pişiriliyor. Yemek pişmek üzereyken üzerine yumurta kırılıyor ve yumurta sosla karışıyor. Nefis bir yemek.
6. Kuskus
“Seksu” ya da kuskus geleneksel olarak elle yuvarlanan irmikten yapılan bir makarna çeşidi. Etli ve sebzeli yahninin buharıyla pişiriliyor. Et tabağın ortasına konuyor. Sebzeler onu çevreliyor. Etlerin üstüne de kuskus bir tepe oluşturacak şekilde koyuluyor. Sos ise ayrı servis ediliyor. Genellikle kuru üzüm ekleyerek tatlandırıyorlar. Berberi geleneğindeyse yanında ayranla servis ediliyor.
7. Makouda
Fas’ın sokak yemekleri meşhur; Marakeş’in Djemaa el-Fna meydanı da bu yemeklerin enva-ı çeşidini bulabileceğiniz en iyi yer. Kebapların, ızgara kalamar ve sardalyanın yanı sıra, muhtelif sakatatlar, baharatlı et suyunda pişmiş salyangozlar, kuzu ciğer şiş, kuzu gömleği sarması gibi değişik tatlar bulabilirsiniz. Makouda, yağda kızartılmış patates köfteleri ve bol baharatlı harissa sosuna batırıp yediğinizde kesinlikle çok seveceksiniz.
8. Zaalouk
Fas’ta yemeğin başında yiyebileceğiniz en az 7 çeşit sebze salatası oluyor sofrada. Ekmeğinizi banıp yiyorsunuz. Örneğin yeşil biberli domates salatası, havuç veya kabak püresi, bir tabak zeytin. Zaalouk da iştah açıcı bir soğuk meze/salata. Bir tür közlenmiş patlıcan ezmesi; sarımsak, chili tozu, kırmızı biber ve kimyon ile çeşnilendiriliyor.
9. B’stilla
Çok özel bir börek. Elle açılmış incecik kat kat yufkanın içinde baharat olarak safran, tarçın ve taze kişnişle çeşnilendirilmiş güvercin eti, badem ve yumurtadan oluşan bir harç ile pişiriliyor. Üzerine pudra şekeri ve tarçın serpilerek servis ediliyor. Gerçekten de Fas mutfağının en üst noktasını temsil ediyor.
10. Mint tea
“Fas viskisi” diye bilinen nane çayı genellikle kelle şekeri kırılarak elde edilen şeker parçalarıyla tatlandırılarak içiliyor. Birkaç dal taze nane çaydanlığa koyulup kaynatılıp demleniyor.
0 yorum: