1. Ana hayvansal protein kaynağı olarak kümes hayvanları, balık ve yumurtayı tercih edin. Protein bakımından biyoyararlılığı en yüksek gı...

Eti Nasıl Yemeli?


1. Ana hayvansal protein kaynağı olarak kümes hayvanları, balık ve yumurtayı tercih edin. Protein bakımından biyoyararlılığı en yüksek gıda yumurtadır; kümes hayvanları ve balık da kırmızı ete kıyasla daha az yağlıdır.
2. Kırmızı eti haftada 1 veya 2 kez tüketin. Yapılan araştırmalar yüksek miktarda et tüketimi ile kolon kanseri arasında bağlantı olduğuna dair bulgular ortaya koyuyor.
3. Kahvaltıda et ürünleri yemekten vazgeçin. Bunların yerine fazladan 1 yumurta daha yiyin çünkü yumurta çok daha iyi bir protein kaynağı. Et ürünleri olmadan yapamam diyorsanız, haftada 1’den fazla yememeye özen gösterin.
4. İşlenmiş et ürünlerinden uzak durun. Salam, sucuk, jambon vb. gibi işlenmiş et ürünlerinde koruyucular bulunur ve barındırdıkları sodyum oranı çok yüksektir.
5. Yağsız kırmızı eti marine ederek yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz. Marine sosunuzda limon suyu veya sirke kullanmak işe yarayacaktır.
6. Hormonsuz, serbest dolayan veya doğal ortamda otla beslenmiş hayvanların kırmızı etini tercih edin.
7. Eti büyük süper marketler yerine küçük üreticilerden almaya çalışın.
8. Eti yağda kızartmayın, kızartacaksanız da galeta ununa, ekmek kırıntısına vb. bulayarak kızartmayın. Bunlar fazladan kalori demek. Izgara, fırında pişirme veya üstten ısı uygulayarak pişirme daha sağlıklı pişirme yöntemleridir.
9. Her gün öğünlerden en az birinin hiç et içermemesine dikkat edin. Proteininizi çerezlerden, çekirdeklerden, hububattan ve sebzelerden alın.
10. Dışarıda yemeğe gittiğinizde balık veya kümes hayvanları tercih edin. Kızartma önceliğiniz olmasın.
11. Yediğiniz porsiyonda et miktarını daha fazla sebzeyle dengeleyin. Etin yanında yüksek kalorili, karbonhidratlı gıda yememeye özen gösterin.

0 yorum: