Kinoa son yıllarda epey moda oldu. Eh bir hayli sağlıklı bir yiyecek. Glüten içermemesi onu son yıllarda ayrıcalıklı bir yere koyuyor. S...

İstiridye Mantarlı Kinoa Pilavı


Kinoa son yıllarda epey moda oldu. Eh bir hayli sağlıklı bir yiyecek. Glüten içermemesi onu son yıllarda ayrıcalıklı bir yere koyuyor. Sadece glüten alerjisi olanlar veya çölyak hastaları için değil, sağlıklı beslenmek isteyen herkes için güçlü bir alternatif. Lezzetli de. Glüten içermemesinin yanı sıra, zengin bir protein kaynağı ve bu da onu vejetaryenler için vazgeçilmez kılıyor. Sadece vejetaryenler için değil elbette. Amino asitlerden yana zengin güçlü bir protein kaynağı ve ayrıca bol miktarda lif de içeriyor. Yani başlı başına bir gıda oratoryosu gibi. 15 dakikada pişmesi mucizevi. Birçok farklı malzemeyle değişik tatlar elde edebileceğiniz bir malzeme. Artıları saymakla bitmiyor. Kuskusa ve kısıra benzer salata tarifleri epey çok. Pilav tarifleri de mevcut.
Şimdi mantarlar arasında özel bir yeri olan istiridye mantarlı bir kinoa pilavı tarifi paylaşacağım. İstiridye mantarı farklı isimlerle de biliniyor. Ama ülkemizde en çok bilinen adı bu sanırım.
İpucu: Kinoaya enfes bir lezzet katmak istiyorsanız, işin sırrı yaratıcılıkta saklı. Paketlerin üzerindeki pişirme talimatlarını unutacaksınız. Çoğunda su miktarı fazla belirtiliyor ve bu yüzden çamurumsu bir sonuç elde ediyorsunuz. Kinoa hafif, kabarmış ve biraz da kıtır olmalı. İdeal oran 1 su bardağı kinoa için 1 2/3 su bardağı su. Kolay gelsin.
Malzeme
1 su bardağı kinoa, yıkanıp durulanmış
1-2/3 su bardağı tuzsuz tavuk suyu veya sebze suyu
3 tatlı kaşığı extra virgin sızma zeytinyağı, farklı aşamalarda kullanacağız
1 adet sarı kuru soğan, ince doğranmış
2 adet küçük havuç, kertilmiş ve küp doğranmış
¾ tatlı kaşığı kuru kekik
115 gr istiridye mantarı, sapıyla birlikte ince dilimlenmiş
2 diş sarımsak, ince kıyılmış
Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber
1/3 su bardağı doğranmış pikan cevizi, tercihen kavrulmuş
1/4 su bardağı kıyılmış taze maydanoz

Reçete

Kinoa ve tavuk (veya sebze) suyunu orta boy bir sos tavasında karıştırın. Orta ateşte kaynama noktasına getirin ve ocağın altını kısın, kapağını kapatın ve kısık ateşte kinoa pişene dek 15 dakika kadar pişirin.
Bu sırada, 2 tatlı kaşığı zeytinyağını büyük bir soteleme tavasında orta ateşte ısıtın ve ince doğranmış soğanları ilave edip, ara sıra karıştırarak soğanlar yumuşamaya başlayıncaya dek yaklaşık 2-3 dakika kavurun. Havucu ve kekiği ilave edin ve yumuşayıncaya dek yaklaşık 5-7 dakika pişirin. Kalan zeytinyağını, mantar ve sarımsaklarla birlikte ilave edin. Mantarlar pişine dek hiç durmadan karıştırarak birkaç dakika pişirin. Sebzeleri 1/4 tatlı kaşığı deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiberle çeşnilendirin.
Pişirdiğiniz kinoayı sebzelere ekleyin. Son olarak pikan cevizi ve maydanozu ilave ederek karıştırın. Gerekliyle damak tadınıza göre tuzunu biberini ayarlayın. Sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.
Afiyetle

Son bir not: İstridye mantarı narindir. Suda yıkamak yerine bir kağıt havluyla güzelce silmeli ve toprak kalmış yerler varsa bıçakla dikkatlice kesmelisiniz. 

0 yorum: