Kinoa son yıllarda epey moda oldu. Eh bir hayli sağlıklı bir
yiyecek. Glüten içermemesi onu son yıllarda ayrıcalıklı bir yere koyuyor.
Sadece glüten alerjisi olanlar veya çölyak hastaları için değil, sağlıklı
beslenmek isteyen herkes için güçlü bir alternatif. Lezzetli de. Glüten
içermemesinin yanı sıra, zengin bir protein kaynağı ve bu da onu vejetaryenler
için vazgeçilmez kılıyor. Sadece vejetaryenler için değil elbette. Amino
asitlerden yana zengin güçlü bir protein kaynağı ve ayrıca bol miktarda lif de
içeriyor. Yani başlı başına bir gıda oratoryosu gibi. 15 dakikada pişmesi
mucizevi. Birçok farklı malzemeyle değişik tatlar elde edebileceğiniz bir
malzeme. Artıları saymakla bitmiyor. Kuskusa ve kısıra benzer salata tarifleri
epey çok. Pilav tarifleri de mevcut.
Şimdi mantarlar arasında özel bir yeri olan istiridye
mantarlı bir kinoa pilavı tarifi paylaşacağım. İstiridye mantarı farklı
isimlerle de biliniyor. Ama ülkemizde en çok bilinen adı bu sanırım.
İpucu: Kinoaya enfes bir lezzet katmak istiyorsanız, işin
sırrı yaratıcılıkta saklı. Paketlerin üzerindeki pişirme talimatlarını
unutacaksınız. Çoğunda su miktarı fazla belirtiliyor ve bu yüzden çamurumsu bir
sonuç elde ediyorsunuz. Kinoa hafif, kabarmış ve biraz da kıtır olmalı. İdeal
oran 1 su bardağı kinoa için 1 2/3 su bardağı su. Kolay gelsin.
Malzeme
1 su bardağı kinoa, yıkanıp durulanmış
1-2/3 su bardağı tuzsuz tavuk suyu veya sebze suyu
3 tatlı kaşığı extra virgin sızma zeytinyağı, farklı
aşamalarda kullanacağız
1 adet sarı kuru soğan, ince doğranmış
2 adet küçük havuç, kertilmiş ve küp doğranmış
¾ tatlı kaşığı kuru kekik
115 gr istiridye mantarı, sapıyla birlikte ince dilimlenmiş
2 diş sarımsak, ince kıyılmış
Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber
1/3 su bardağı doğranmış pikan cevizi, tercihen kavrulmuş
1/4 su bardağı kıyılmış taze maydanoz
Reçete
Kinoa ve tavuk (veya sebze) suyunu orta boy bir sos tavasında
karıştırın. Orta ateşte kaynama noktasına getirin ve ocağın altını kısın,
kapağını kapatın ve kısık ateşte kinoa pişene dek 15 dakika kadar pişirin.
Bu sırada, 2 tatlı kaşığı zeytinyağını büyük bir soteleme
tavasında orta ateşte ısıtın ve ince doğranmış soğanları ilave edip, ara sıra
karıştırarak soğanlar yumuşamaya başlayıncaya dek yaklaşık 2-3 dakika kavurun. Havucu
ve kekiği ilave edin ve yumuşayıncaya dek yaklaşık 5-7 dakika pişirin. Kalan
zeytinyağını, mantar ve sarımsaklarla birlikte ilave edin. Mantarlar pişine dek
hiç durmadan karıştırarak birkaç dakika pişirin. Sebzeleri 1/4 tatlı kaşığı deniz
tuzu ve taze çekilmiş karabiberle çeşnilendirin.
Pişirdiğiniz kinoayı sebzelere ekleyin. Son olarak pikan cevizi
ve maydanozu ilave ederek karıştırın. Gerekliyle damak tadınıza göre tuzunu
biberini ayarlayın. Sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.
Afiyetle
Son bir not: İstridye mantarı narindir. Suda yıkamak yerine
bir kağıt havluyla güzelce silmeli ve toprak kalmış yerler varsa bıçakla
dikkatlice kesmelisiniz.
0 yorum: