Domatesli pilav bizim mutfağın klasiklerindendir ya, işte İtalyan mutfağını sevenler için ilginç ve lezzetli bir domatesli risotto tarif...

Risotto San Marzano


Domatesli pilav bizim mutfağın klasiklerindendir ya, işte İtalyan mutfağını sevenler için ilginç ve lezzetli bir domatesli risotto tarifi. Ama öyle bildiğiniz domatesli pilavlardan değil. Epey zengin ve huzur verici bir yemek.
Geleneksel San Marzano Domatesi ile yapılıyor. Türkiye’de San Marzano domatesi bulunabiliyor. İnternette google’layın ve görün. Çok şaşırtıcı ama dünya gerçekten küreselleşti artık.
San Marzano domatesini fesleğenle hafifçe kavrulup kremamsı bir sos hazırlıyorsunuz ve risotto’nun üzerine döküyorsunuz. Mozzarella’nın suyu ile de ekstra bir kremamsı doku elde ediyorsunuz. Tarif geliyor.
Malzeme listesini en aşağıda topluca bulabilirsiniz.
                                                     Reçete
                                             1 Fırını önceden 120 dereceye ısıtın
2 İlk olarak, San Marzano domateslerini üzerine hafifçe zeytinyağıyla yağladığınız yağlı kağıdın üzerine koyun. Fırında yaklaşık 2 saat domatesler kuruyana kadar pişirin
4 adet San Marzano domatesi, kabuğu soyulmuş
extra virgin sızma zeytinyağı
3 Domatesler fırında pişerken, fesleğenli kremayı hazırlayacağız. Fesleğen yaprakların ayıklayıp yıkayın, 10 saniye kadar tavada “şok haşlama” veya “ağartma” denilen “blanching” yöntemiyle rengini ağartın, sonra soğuması için buzlu suya atın. Fesleğeni durulayın ve diğer malzemelerle birlikte pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar blenderden geçirin.
60gr taze fesleğen
25gr extra virgin sızma zeytinyağı
10gr Parmesan, rendelenmiş
tuz
karabiber
4 Risotto’yu pişirmek için, bir fiske sızma zeytinyağını büyük bir sos tavasına serpin ve yeşil soğanları soteleyin (soteleme, yiyeceklerin yüksek ısıda çok az yağda hızlı pişirilmesi tekniğidir). Taze soğanlarla karıştırmadan önce pirinci ayrı yapışmaz bir tavada kavurun.
1 adet taze soğan, doğranmış
240gr carnaroli risotto pirinci
5 Birbiri ardı sıra bir kepçe mozzarella suyu, bir kepçe sebze suyu ilave ederek risotto’yu pişirin, pişene kadar karıştırın.
sebze suyu
6 Pişince, ricotta peyniri ekleyin ve bir kepçe mozzarella suyu ve kıyılmış  (ufalanmış) mozzarella peyniri ilave edin. Tuz ve karabiberle çeşnilendirin.
100gr ricotta peyniri
200gr mozzarella peyniri, ilaveten 100ml peynirin suyu
7 Pilavı dört tabağa bölüştürün ve her birinin ortasına pişirip kuruttuğunuz San Marzano domateslerini koyun. Nane ve fesleğen yaprakları ve hazırladığınız fesleğenli kremayı ilave edin, üzerine bir fiske extra virgin sızma zeytinyağı ve tuz serpin.
4 dal taze nane
4 dal taze fesleğen
extra virgin sızma zeytinyağı
tuz
Afiyet olsun.
San Marzano Domatesli ve Mozzarella’lı Risotto İçin Malzeme
4 adet San Marzano domatesi, kabuğu soyulmuş 
1 dal taze soğan, küp doğranmış
240gr carnaroli risotto pirinci
100gr ricotta peyniri
200gr mozzarella peyniri, küçük doğranmış, ufalanmış ve mozzarella’nın suyu
sebze suyu
extra virgin sızma zeytinyağı
tuz
karabiber
Fesleğenli krema için malzeme
60gr taze fesleğen
25gr extra virgin sızma zeytinyağı
10gr Parmesan peyniri, rendelenmiş
tuz
karabiber
Tabaklar için
4 dal taze nane
4 dal taze fesleğen
extra virgin sızma zeytinyağı

tuz

0 yorum: