Yeni tatlar denemeye meraklıysanız, son dönemin popüler lezzetlerinden Fas mutfağına buyurun. Fas yemekleri gerçekten çok güzel, biraz ...

Fas İşi Kuru Fasulye – Loubia


Yeni tatlar denemeye meraklıysanız, son dönemin popüler lezzetlerinden Fas mutfağına buyurun. Fas yemekleri gerçekten çok güzel, biraz Türk yemeklerini de andırdığından çok da yadırgamayacağınıza eminim; hatta çok çabuk vazgeçilmezlerinizden biri olması muhtemel.
Şimdi asıl konuya gelelim. Kuru fasulye hemen hemen herkesin asla vazgeçemediği bir yemek. Pilavın yanında, üstünde insanın tabak tabak yiyesi geliyor.
Bizimkine alternatif ama yine de çok yadırgamayacağımız bir tarife geldi sıra. Fas’ın klasik yemeklerinden biri aslında; ama ilginçtir Faslılar ana yemek değil de bir başlangıç olarak tercih ediyor, en çok da balığın yanında seviyorlar.
Fas deyince bol baharat akla geliyor doğal olarak. Domates bazlı bir sosun içinde hazırlanıyor. Yağ olarak zeytinyağının kullanılması tarifi benim için bir hayli ilginç kılıyor, çünkü neredeyse ben de bütün yemekleri sızma zeytinyağı ile pişiriyorum. Bazen tereyağı ile zeytinyağını karıştırıyorum.
Fas’ın kuru fasulye yemeği Loubia’nın içinde domates, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatlar var.  Vejetaryenler bu kısmı atlayabilir, ama genellikle kuzu eti ile pişiriyorlar.
Daha önce kuru fasulyeyi ıslatmadan pişirmek gerektiğini anlatan bir gönderi paylaşmıştım. Faslılar bu konuda bizim gibi bir gece önceden fasulyeyi ıslatıyorlar. Tercih sizin.

Sıra tarifte afiyet olsun
Hazırlık Süresi: 15 dakika
Pişirme Süresi: 60 dakika

Malzeme
500 g kuru fasulye, bir gece önceden suda bekletilmiş
3 olgun domates, rendelenmiş
1 orta boy kuru soğan, rendelenmiş
3 diş sarımsak, ince kıyılmış veya ezilmiş
2 tatlı kaşığı taze maydanoz, ince kıyılmış
2 tatlı kaşığı taze kişniş, yaprak kısımları ince kılmış
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
2 tatlı kaşığı paprika (kırmızı toz biber)
2 tatlı kaşığı kimyon
1 ½  tatlı kaşığı zencefil
½  tatlı kaşığı cayenne biberi (Arnavut biberi veya pul biber)
½  su bardağı sızma zeytinyağı
Hazırlanışı
1. Bütün malzemeyi bir tencereye koyun (düdüklü tencerede pişirecekler için aşağıda ayrıca tarifi var). 2 litre su ilave edin kaynama noktasına getirin.
2. Aşağıdaki pişirme yöntemlerinden birini tercih edebilirsiniz.
Düdüklü Tencerede Pişirme
Kapağını kapatın, gerekli basınca ulaşınca orta ateşte yaklaşık 40 dakika kadar pişirin. Bu süre tencerenizin markasına göre değişiklik gösterebilir. Kullanım kitapçığına bakabilirsiniz. Fasulyeler yumuşamış olmalı. Fasulyeler yemeğin suyunun altında kalmamalı, sos sulu değil kıvamlı olmalı.
Tencerede
Kapağını kapatın ve içten içe kısık ateşte yaklaşık 1,5 saat pişirin. Yemeğin suyu kıvamı yukarıdaki tarif edildiği gibi olmalı. Pişirme sırasında fasulyeler pişmeden suyunu çekerse biraz su ilave edin.
Püf noktaları
1. Kuzu veya dana eti ekleyecekseniz, ilave etmeden önce kuşbaşı doğranmış et parçalarını zeytinyağında kahverengileşene dek kavurun.
2. Yemeğin kalanını buzdolabında saklamadan önce tamamen soğumasını bekleyin. Suyunu tamamen çekmişse, tekrar ısıtacağınız zaman çok az su ilave edin ve mutlaka kısık ateşte ısıtın.

3. Yemeğin sosu kesinlikle az olmamalı. Ocaktan aldıktan sonra fasulyeler su çekmeye devam eder, bunun için yemeğin suyu çok az da olmamalı.

0 yorum: