Arroz con Habichuelas Dünyada kuru fasulye pilavı birlikte yiyen tek ülke bizimki değil. Pilav üstü kuru veya pilav yanında kuru fasu...

Porto Riko Usulü Kuru Fasulye Pilav


Arroz con Habichuelas
Dünyada kuru fasulye pilavı birlikte yiyen tek ülke bizimki değil. Pilav üstü kuru veya pilav yanında kuru fasulye Porto Rikoluların da en favori yemeklerinin başında geliyor. Biraz bakınca Porto Rikoluların damak tadının bizimkine benzediğini görünce şaşırdım. Gerçi kuru fasulye pilav konusunda bizim kadar tutucu değiller. Fasulyenin pek çok türü, pirincin ve pilavın da çeşitlerine yer veriyorlar. Hatta çok ilginç fasulye tarifleri bile var. Ben yine de klasik olanı tercih ettim. Ama diğerlerine de ileride şans vermeyi düşünüyorum.

Kuru Fasulye için Malzeme
3 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1 sarı kuru soğan, doğranmış
1 kırmızı kuru soğan, doğranmış
2 diş sarımsak, doğranmış
1 taze kırmızıbiber, doğranmış
½ tatlı kaşığı taze acı kırmızıbiber (chili biberi), doğranmış
1 su bardağı domates püresi
450g kuru fasulye, akşamdan ıslatılıp durulanmış
Deniz tuzu, taze çekilmiş karabiber ve damak tadınıza göre kırmızı pul biber

Pilav için Malzeme
2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
2 su bardağı Calrose pirinci

Kuru Fasulyenin Hazırlanışı
1. Büyükçe bir tencerede zeytinyağını orta ateşte ısıtın. Soğanı, sarımsağı, taze kırmızıbiberi ve taze acı biberi ilave edin. 7 dakika malzemeler yumuşayana dek pişirin.
2. Domates püresini ilave edin ve karıştırın. Suda bekletip duruladığınız kuru fasulyeleri ilave edin. Kuru fasulyenin üzerini geçecek kadar soğuk su ilave edin, karıştırın, ocağın ayarını orta kısığa getirin ve fasulyeler yumuşayana dek 2 - 3 saat pişirin. Fazla pişmemesi için pişerken sık sık kontrol edin. Tuzunu, biberini ve kırmızı pul biberi ilave edin. Soğumaya bırakın
3. Bir pilav tenceresine zeytinyağını, suyu ve tuzu koyun ve yüksek ateşte kaynama gelmesini bekleyin. Su kaynamaya başlayınca pirinci ekleyin ve suyunu çekmeye başlayana dek yüksek orta ateşte pişirin. Su çekmeye başlayınca karıştırın. Ocağın ayarını orta ateşe getirin. Kapağını kapatıp 20 – 25 dakika pişirin. Pişince ocaktan alın ve karıştırın.
4. Tabaklara pilavı bölüştürün ve üzerlerine dilediğiniz kadar kuru fasulye koyarak servis edin.

Afiyet olsun

0 yorum: