Yumurta tamamen yanlış anlaşılan bir yiyecek. Neredeyse hepimiz yumurtayı şu ya da bu şekilde kullanıyoruz. Ama bir gerçek var ki çoğumuz...

Yumurta Haşlamanın 3 Püf Noktası


Yumurta tamamen yanlış anlaşılan bir yiyecek. Neredeyse hepimiz yumurtayı şu ya da bu şekilde kullanıyoruz. Ama bir gerçek var ki çoğumuz yumurtayı yanlış pişiriyoruz.

Genel Bilgiler
Taze yumurta suyun dibine çöker. Çok beklemiş veya bayat yumurtalar suyun üzerine çıkar. Bu yumurtaları yememek gerekir.
Yumurta pişirme süreleri tek seferde birlikte kaç yumurta pişireceğinize göre değişlik gösterir.
Tariflerde genellikle pişirme süresi gereğinden fazla verilir. Yumurta hiçbir durumda 15 dakikadan daha uzun süre pişirilmemelidir.

İşte Yumurta Haşlamanın Püf Noktaları
1) Pişirmek için kapağı olan bir kap kullanın. Kap çok küçük olmasın, yumurtaların hepsini tek sıra halinde koyabileceğiniz kadar büyük olsun.
2) Yumurta ideal olarak oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Bunun için dolaptan çıkardığınız yumurtaları ılık su dolu bir kâseye koyun ve yaklaşık 5 dakika bekletin. Ama asla oda sıcaklığında uzun süre bekletmeyin.
3) Yumurta düşük ısıda yavaş pişirilmeli, asla kaynar suda haşlanmamalı. Yumurta 63 santigrat derecede katılaşmaya başlar. Çırpılmış yumurta veya omlet de harlı olmayan orta ateşte pişirilmeli.
4) Yumurtayı sıcak değil, soğuk suya koyarak pişirmeye başlamalı.
5) Su kaynama noktasına gelince, kabın kapağını kapatın ve ocaktan alın. Yumurta sıcak suda pişmeye devam edecek.
6) 1-2 Yumurta için: Rafadan yumurta için ideal pişme süresi 3 dakikadır. Kayısı dediğimiz, beyazı katı, sarısı çok cıvık olmayan yumurta için ideal süre 5 dakikadır. Katı yumurta için 8 dakika tercih edilebilir süredir. 12 dakikayı aşmamakta fayda var.
7) Pişme işlemini sonlandırmak için yumurtaları soğuk suya tutun (ya da buzlu su olan bir kâseye koyun). Yumurtalar sıcak sudan çıkarıldıktan sonra da pişmeye devam eder. Bekletmeden soğuk suya tutmazsanız fazla pişerler.

0 yorum: