Tam bir Fransız klasiği: Ravigote Sos. Zaten tarifi aldığım şef Henry Harris de kendisini klasik tutkunu olarak tanımlıyor. Şef aynı ...

Ravigote Sos



Tam bir Fransız klasiği: Ravigote Sos. Zaten tarifi aldığım şef Henry Harris de kendisini klasik tutkunu olarak tanımlıyor. Şef aynı zamanda bisiklet ve motosiklet tutkunu, fırsat buldukça Avrupa’yı dolaşıyormuş. Bir de mutfak bıçakları koleksiyonu varmış.
Bu Ravigote’nin yapımı mayonezi andırıyor, ama yumurta yerine Dijon hardalı kullanılıyor. Çok lezzetli bir sosa benziyor. Biraz bakındım internette Türkçe birkaç tarif gördüm ama nedense salata sosu olarak tanımlamışlar. Oysa et ve balık sosu olarak kullanılıyor.

Malzeme
Yapılışı

1 Uygun büyüklükte derince bir kâseye Dijon hardalı, beyaz şarap sirkesi ve bir tutam tuz koyun ve tüm malzemeyi birbirine yedirene kadar iyice çırpın
  • 5 çay kaşığı Dijon hardalı
  • 75 ml beyaz şarap sirkesi
  • Deniz tuzu
2 Yağı hardallı karışıma azar azar ve sabit bir şekilde dökerken bir yandan da güçlü bir şekilde çırpın. Sos koyulaşıp, yağını salınca kalan malzemeyi ilave edin, hafifçe karıştırın, tuz ve biber ile damak tadınıza uygun şekilde çeşnilendirin, kıvamını ayarlamak için biraz daha beyaz şarap sirkesi ilave edebilirsiniz. Sosunuz artık hazır.
  • 500 ml bitkisel yağ
  • 2 çay kaşığı kapari, doğranmış
  • 2 çay kaşığı kornişon, doğranmış
  • 2 çay kaşığı maydanoz, kıyılmış
  • 2 çay kaşığı tarhunotu, kıyılmış
  • 2 çay kaşığı frenk maydanozu, kıyılmış
·     2 çay kaşığı arpacık soğanı, ince doğranmış
·     Biber, taze çekilmiş

Afiyet olsun,

0 yorum: