Tam
bir Fransız klasiği: Ravigote Sos. Zaten tarifi aldığım şef Henry Harris de
kendisini klasik tutkunu olarak tanımlıyor. Şef aynı zamanda bisiklet ve
motosiklet tutkunu, fırsat buldukça Avrupa’yı dolaşıyormuş. Bir de mutfak
bıçakları koleksiyonu varmış.
Bu
Ravigote’nin yapımı mayonezi andırıyor, ama yumurta yerine Dijon hardalı
kullanılıyor. Çok lezzetli bir sosa benziyor. Biraz bakındım internette Türkçe
birkaç tarif gördüm ama nedense salata sosu olarak tanımlamışlar. Oysa et ve
balık sosu olarak kullanılıyor.
Malzeme
- 5 çay kaşığı Dijon hardalı
- 75 ml beyaz şarap sirkesi
- 500 ml bitkisel yağ
- 2 çay kaşığı kapari, doğranmış
- 2 çay kaşığı kornişon, doğranmış
- 2 çay kaşığı maydanoz, kıyılmış
- 2 çay kaşığı tarhunotu, kıyılmış
- 2 çay kaşığı frenk maydanozu,
kıyılmış
- 2 çay kaşığı arpacık soğanı, ince
doğranmış
- Deniz tuzu
- Biber, taze çekilmiş
Yapılışı
1 Uygun büyüklükte derince bir kâseye Dijon
hardalı, beyaz şarap sirkesi ve bir tutam tuz koyun ve tüm malzemeyi birbirine yedirene
kadar iyice çırpın
- 5 çay kaşığı Dijon hardalı
- 75 ml beyaz şarap sirkesi
- Deniz tuzu
2 Yağı hardallı karışıma azar azar ve
sabit bir şekilde dökerken bir yandan da güçlü bir şekilde çırpın. Sos
koyulaşıp, yağını salınca kalan malzemeyi ilave edin, hafifçe karıştırın, tuz
ve biber ile damak tadınıza uygun şekilde çeşnilendirin, kıvamını ayarlamak
için biraz daha beyaz şarap sirkesi ilave edebilirsiniz. Sosunuz artık hazır.
- 500 ml bitkisel yağ
- 2 çay kaşığı kapari, doğranmış
- 2 çay kaşığı kornişon, doğranmış
- 2 çay kaşığı maydanoz, kıyılmış
- 2 çay kaşığı tarhunotu, kıyılmış
- 2 çay kaşığı frenk maydanozu, kıyılmış
·
2 çay kaşığı arpacık soğanı, ince
doğranmış
·
Biber, taze çekilmiş
0 yorum: