Güveçte Mevsim Sebzeli Tavuk Yahni Süre: Yaklaşık 1 saat / 4 Kişilik Not: Tavuğunuzu bütün alıp kasabınıza 8 parçaya böldürüp kanatlar...

Mevsim Sebzeli Tavuk Yahni - Güveçte


Güveçte Mevsim Sebzeli Tavuk Yahni

Süre: Yaklaşık 1 saat / 4 Kişilik
Not: Tavuğunuzu bütün alıp kasabınıza 8 parçaya böldürüp kanatları daha sora kullanmak üzere, örneğin tavuk suyu yapmak için ayırabilirsiniz.

Malzeme

1 bütün tavuk, yaklaşık 2 kg
2 tatlı kaşığı kosher tuzu
2 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
2 tatlı kaşığı extra virgin sızma zeytinyağı
2 orta boy pırasa, sadece beyaz kısmı, boylamasına ikiye bölünüp, enine yarım santimetrelik parçalar halinde dilimlenecek (yaklaşık 1 su bardağı)
1 orta boy rezene soğanı, yarım santimetrelik parçalar halinde enine kesilmiş
3 diş taze sarımsak, ince dilimlenmiş
1 büyük dal taze biberiye
8 küçük taze soğan, yeşil sap kısmı 5 cm uzunluğunda bütün olarak
8 bebek havuç, temizlenip uzunlamasına ikiye bölünmüş
1 su bardağı taze bakla, kabuklu
1 su bardağı tatlı taze bezelye, kabuklu
1/4 su bardağı taze maydanoz, sapları ayıklanmış ve ince doğranmış
1/2 su bardağı yoğurt

Yapılışı

  1. Tavuğu 4’e bölün. Kanatlarını ve gerisini ayırın (bunları ktavuk suyu yapmak için kullanabilirsiniz), kemikleri kalsın. Butları bacaktan ayırın; göğüsleri kaburga boyunca ikiye bölün. Böylece 8 parçanız olacak. Tavuğu kurulayın ve tuz ve karabiberle çeşnilendirin.

  1. Güveçte (veya dökme demir bir tavada) yağı ısıtın ve tavuk parçalarını orta ateşte kahverengi bir renk alana kadar pişirin. Ara da tersini çevirip her tarafının eşit derecede pişmesini sağlayın. Bu pişirme yaklaşık 15 dk. sürecek.

  1. Tavuğu güveçten alın ve bir kenara ayırın. Güveçteki yağın fazlasını alın (yaklaşık 1 tatlı kaşığı). Pırasa, rezene, sarımsak, biberiye ve taze soğanı koyun ve orta ateşte yaklaşık 2 dk. soteleyin.

  1. Tavukları tekrar güvece ilave edin ve yemeğin üzerine 2,5 su bardağı su ekleyin. Kaynamaya başlayınca, ocağın ayarını en kısığa getirin ve tavuk iyice pişene kadar yaklaşık 20 dk. kısık ateşte pişirin. Havuçları son 15 dakika kala ekleyeceksiniz.

  1. Başka bir tencerede tuz ilave ettiğiniz suyu kaynatın. Baklaları 1 dakika suda haşlayın, sonra buz dolu bir kaba batırarak soğutun ve ardından soğuk suda durulayıp kabuklarını soyun. Bir kenarda bekletin.

  1. Tavuk piştiğinde, güveçten çıkarıp sıcak olarak bekletin. Biberiyeleri çıkarın. Baklaları ilave edin ve güvecin kapağını kapamadan orta ateşte yaklaşık 1 dk. pişirin.

  1. Son olarak, baklaları, maydanozun yarısını ve yoğurdu güvece ilave edin ve güzelce karıştırın. Yemeğin tadına bakın, gerekirse tuz, biber ilave edin. Her tabağın ortasına ikişer parça tavuk koyun, pişmiş sebzeleri kepçeyle alarak tavukların yanına koyun. Maydanozun kalanını eşit miktarda yemeklerin üzerine serpin.
Afiyet olsun,
Her tabak, 640 kalori; 60 gram protein; 25 gram karbonhidrat; 7 gram lif; 33 gram yağ; 10 gram doymuş yağ; 213 mg kolesterol; 800 mg sodyum içermektedir.

0 yorum: