POLLO AL COLMAO “Küba’nın neleri meşhur?” Diyorlar ki, “Küba’ya gidiyorsanız, domates sosunda kısık ateşte pişirilen, yeşil zeytinli, ...

Küba İşi Tavuk Yahni



POLLO AL COLMAO

“Küba’nın neleri meşhur?” Diyorlar ki, “Küba’ya gidiyorsanız, domates sosunda kısık ateşte pişirilen, yeşil zeytinli, bezelyeli tavuk yahniyi yemeden geri gelmeyin. Ha acı sever misiniz diye sorarlarsa, mutlaka evet deyin ve nefis chili powder’larından biraz fazla koymalarını isteyin. Unutmadan Hemingway’in müdavimi olduğu La Floridita’ya da mutlaka uğrayın vaktiniz kalırsa. Adanın en popüler kokteyllerinden biri Mojito. Ama Hemingway pek sevmezdi tatlı olduğu için, şeker alerjisi vardı. O sek Martini’yi tercih ediyordu. Artık gerisi sizin damak tadınıza kalmış”
Obama tarihi ziyaretini gerçekleştirdi ve gerçekten de Pollo Al Colmao, yani tavuk yahni yedi, yanında börülceli pilav yedi ve yine rom bazlı bir kokteyl olan Daiquiri içti.

POLLO AL COLMAO

Süre: 1,5 saat / 6 – 8 Kişilik

Malzeme
2 tatlı kaşığı + 2 tatlı kaşığı zeytinyağı, ayrı ayrı kullanılacak
1/2 iri kuru soğan, ince yarım halkalar halinde doğranacak, ayrıca 1 adet iri kuru soğan, ince doğranacak
3 diş sarımsak, ince dilimlenecek
1,5 kg tavuk parçaları
1 3/4 tatlı kaşığı deniz tuzu
1/2 tatlı kaşığı beyaz toz biber
3/4 su bardağı sek beyaz şarap
1 domates, kabuğu soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış, dilimlenmiş
400 gr domates sosu
150 gr domates salçası
1/4 su bardağı tatlı yeşil bezelye
1 tatlı kaşığı paprika
1/4 su bardağı chili powder (toz kırmızıbiber)
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış yeşil zeytin

Yapılışı
  1. Fırını 180 dereceye ısıtın.

  1. Fırına sokabileceğiniz büyük bir döküm tencerede 2 tatlı kaşığı zeytinyağını yüksek ateşte ısıtın. Dilimlenmiş kuru soğanı ekleyin ve sıkça karıştırarak 3-5 dakika soteleyin. Soğanlar yumuşayıp şeffaflaşacaklar. Sarımsağı ilave edin ve sarımsak rayihasını yayana ve soğanların rengi değişinceye kadar yaklaşık 1 dakika daha pişirmeye devam edin. Sonra ocaktan alın.

  1. 3/4 tatlı kaşığı tuz ile 1/4 tatlı kaşığı karabiberi tavukların her iki tarafına serpin, daha sonra derileri yukarıya bakacak şekilde tek kat olarak soğanların üzerine dizin. 1/4 su bardağı beyaz şarabı üzerine dökün, tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık 45 dakika fırında pişirin. Tavukların yarısı pişecek.

  1. Üst kısmı pişmiş tavuğu (soğan-sarımsak karışımı ve bir miktar sıvı ile birlikte) sıcağa dayanıklı ayrı bir tepsiye veya pişirme kabına alın.

  1. Tavuğu aldığınız tencereye kalan 2 tatlı kaşığı zeytinyağını, doğranmış soğanı ilave edin ve orta ateşte soğanı 3-5 dakika terletin.

  1. Doğranmış domatesi, domates sosunu, salçayı ve tatlı bezelyeyi ilave edin. Kalan 1/2 su bardağı şarabı, paprikayı, 1/4 tatlı kaşığı biberi, chili tozunu ve zeytinleri ekleyin. Kaynama noktasına getirin.

  1. Kaynamaya başlayınca ocağın ayarını kısığa getirin ve tavuğu, soğan-sarımsak karışımını ve pişirme sıvısını tekrar tencereye ilave edin. Kapağını kapatın ve tavuk iyice pişip yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dakika kısık ateşte pişirin.
Daha sonra dilerseniz börülce ve pilavla servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun

0 yorum: