Kim kahvaltıda menemene hayır diyebilir ki? Kiminin kahvaltıda vazgeçilmezi, kimi için mükemmel bir öğle veya akşam yemeği. Baharatlarıyla...

Menemen'e İngiliz Bakışı



Kim kahvaltıda menemene hayır diyebilir ki? Kiminin kahvaltıda vazgeçilmezi, kimi için mükemmel bir öğle veya akşam yemeği. Baharatlarıyla insanı diriltmeye birebir. Kulağa ne kadar basit geliyor değil mi? Yumurta, soğan, domates ve biraz da birkaç baharat. Ama gerçekten öyle mi? Şimdi yakından bakalım. Bu tarif ünlü bir İngiliz Şef'in tarifi. Bir Türkiye gezisi sırasında Menemene öyle bir vurulmuş ki, memleketine döner dönmez ilk iş hatırladıklarını uygulamaya çalışmış. Sonunda baharatlara zenginleştirdiği bu tarifi geliştirmiş. Yanına da sumaklı sarımsaklı süzme yoğurt eklemiş, bence nefis olmuş. Bu tarifi bulduğumdan beri o gün bugündür sumaksız edemiyorum. Haydi şimdi sıra tarifte.

Malzeme
4 yumurta
2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
2 tatlı kaşığı rezene tohumu
1 tatlı kaşığı kimyon
1/2 tatlı kaşığı hardal tohumu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 kırmızı kuru soğan, ince doğranmış
1 küçük parça taze zencefil, ince rendelenmiş
2 diş sarımsak, ince doğranmış
1 taze kırmızıbiber, ince doğranmış
6 olgun domates, küp doğranmış
Deniz tuzu ve isteğe bağlı olarak taze çekilmiş karabiber

  1. Büyükçe bir tavada zeytinyağını ısıtın, sonra rezene, kimyon, hardal tohumlarını ve pul biberi ilave edin. 4-5 dakika baharatlar rayihalarını yayana dek soteleyin.
  2. Soğanı, zencefili ve sarımsağı ilave edip şöyle bir karıştırın ve yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra taze kırmızıbiberi ve domatesleri ilave edin. Hafifçe karıştırarak 10 dakika kadar pişirin, sosun kıvamı yoğunlaşmaya başlamalı.
  3. Tuzunu ayarlayın ve sıra geldi yumurtaları kırmaya. Sosun üstüne yumurtaları kırın. Yaklaşık 5 dakika altı kısık olarak yumurtalar damak tadınıza uygun olana kadar pişirin.
  4. Yumurtalar pişince, tavayı ocaktan alın ve üzerine biraz extra virgin sızma zeytinyağı serpin ve kıyılmış maydanoz yaprakları ilave edin. Yanında kızarmış ekmek ve içine biraz limon sıkılmış ve extra virgin sızma zeytinyağı (ve isteğe göre deniz tuzu ve karabiber) ilave edilmiş sumaklı, sarımsaklı süzme yoğurt ile birlikte servis edebilirsiniz.
Her zamanki menemenden farklı bir lezzetle buluşursanız afiyet olsun

0 yorum: