Kuru Fasulye Hakkında Yanlış Bildiklerimiz Siz Hâlâ Islatıyor musunuz? Siz hala fasulyeyi, hatta tüm bakliyatları pişirmeden önce...

Kuru Fasulye Pişirmenin Püf Noktaları



Kuru Fasulye Hakkında Yanlış Bildiklerimiz
Siz Hâlâ Islatıyor musunuz?
Siz hala fasulyeyi, hatta tüm bakliyatları pişirmeden önce ıslatıyor musunuz? İyi ama neden? Lezzetli olsun istiyorsanız, ıslatmamalısınız.
Neredeyse her tarifte bunu okuruz, pişirmeden önce kuru fasulyeyi (hatta tüm kuru bakliyatları) 1 gece öncesinden ıslatın. Bunun yanlış olduğunu öğrenmek herhalde çoğumuz için şaşırtıcı olacak. Bir gece öncesinden soğuk suda ıslatıp bekletmek fasulyenin ne lezzetini artırıyor ne de yumuşamasını sağlıyor. Aslında tam tersini yapıyor. Lezzetini bozuyor. Pişirme süresinin biraz kısalttığı doğru, ama bu da görece bir süre kazancı. Hele ıslatmanın gaz açısından hiçbir faydası yok.
Bu fikre alışmak birçoğumuz için pek kolay olmayabilir. Sonuçta çoğumuz fasulyenin pişmeden önce ıslatılması gerektiğini öğrendik. Ama fasulyeyi ıslatmadan pişirmek aslında çok eski bir pişirme yöntemi. Yine de ıslatmadan asla pişirmem diyorsanız, ıslattığınız suya tuz koymayı ihmal etmeyin.

İşte fasulyeyi iyi pişirmenin püf noktaları:
1) Pişirmeden önce mutlaka soğuk suda yıkayın.
2) Fasulyenin lezzetli olması istiyorsanız pişirmeden önce ıslatmayın. (Islatmayı tercih ederseniz de suya kesinlikle tuz ilave edin.)
3) Pişirirken soğuk değil, sıcak su kullanın.
4) Suyu az olmasın, pişerken suyunu çekmemesine dikkat edin.
5) Asla kaynar suda pişirmeyin, kısık ateşte yavaş pişirin.
Son birkaç nokta: Tencereniz çok küçük olmasın. Kısık ateşte pişirseniz de gözünüz hep fasulyenizde olsun. Ara sıra tadına bakarak pişme derecesini kontrol edin. Asla haşlamayın. Tek istisna barbunyadır. Barbunyayı 10 dakika haşlayarak pişirmeye başlamak gerekir. Daha sonra kısık ateşte pişirme aşamasına geçilmelidir.

0 yorum: