1) Kuru fasulyeyi pişirmek saatler sürer. Yanlış. Aslında doğrusu her marka farklı sürede pişer. Bazıları 30 dakikadan biraz daha uzu...

Fasulye Hakkında Yanlış Bildiklerimiz



1) Kuru fasulyeyi pişirmek saatler sürer. Yanlış. Aslında doğrusu her marka farklı sürede pişer. Bazıları 30 dakikadan biraz daha uzun sürede pişer. Ama saatler sürmez. Hatta bu diğer kuru bakliyatlar için de geçerli. En zor pişen nohudu pişirmesi bile saatler sürmez.  Çok yumuşak olmasını istiyorsanız çok kısık ateşte pişirmeniz gerekir ve o zaman bu bir uzun sürebilir. Ama çoğunlukla fasulyenin pişme süresi 1 ile 2 saat arasında değişir. Pişme süresini etkileyen bazı faktörler vardır: Fasulyenin büyüklüğü, tazeliği, suyunuzun sertlik derecesi. Bu nedenle,  aslında fasulyenin pişirme süresi kesin değil biraz sezgiseldir.

2) Zamanınız yoksa işe yarayan bir hızlı ıslatma yöntemi vardır. Fasulyeyi yıkayıp tencerede üzerini geçecek kadar su ilave edip su kaynamaya başlayınca 1 dakika kadar haşlamak ve daha sonra ocaktan alıp tencerenin kapağını kapatıp 1 saat sıcak suda bekletmek. Sonra suyu döküp fasulyeleri pişirmeye başlamak. Bu yöntemin aynı zamanda fasulyenin neden olduğu gazı azalttığına da inanılır.
Tamamen yanlış. Bu yöntemin besinsel açıdan yüksek bir maliyeti vardır. Bu yöntemi uygularsanız değerli besinleri, lezzeti ve antioksidanları çöpe atmış olursunuz. Fasulyenin hiçbir şekilde suda ıslatılması gerekmez. İşin sırrı kaynar suda haşlamadan, kısık ateşte yavaş pişirmekten geçer. Bunun tek alternatifi düdüklü tencerede pişirmek olabilir. 

0 yorum: