Dukkah, kavrulmuş çerezler ve tohumlardan hazırlanan Mısır’a özgü bir baharat karışımı. Son yıllarda uluslararası lezzet kervanına k...

Dukkah - Mısır Mutfağından Özel Bir Baharat Karışımı



Dukkah, kavrulmuş çerezler ve tohumlardan hazırlanan Mısır’a özgü bir baharat karışımı. Son yıllarda uluslararası lezzet kervanına katıldı. Önce Avustralyalı şeflerin başını çektiği yeni yemek pişirme sanatı ekolü sayesinde bir popülerlik kazandı. Ardından yemek bloglarına, evlere girdi ve iyice yaygınlaştı. Türkiye’de ne durumda? Bir dip sos olarak ekmek ve zeytinyağı ile servis edildiğinde lezzetli aromatik bir karışım biçiminde karşımıza çıkıyor. Gelgelelim közlenmiş sebzeler, makarnalar, beyaz peynir (feta), hatta kimi meyvelerin yanında da mükemmel bir tat oluyor.

Belki bazı gurme mağazalarda hazır halde bulabilirsiniz. Ama yemek söz konusu olduğunda taze hazırlanmışı hiç şüphesiz başka bir lezzet. Hele bir restoranda sipariş etmeyip, evde kendiniz hazırlayacak olursanız, farklı yiyeceklerle yeni deneylere kalkışmak da eğlenceli olabilir. Unutmadan, kuzu, tavuk ve balığın yanında tofuya bir alternatif olarak yaygın olarak servis ediliyor.

Dukkah

Malzeme

Hazırladığınızda 2 ¼  su bardağı (yaklaşık 530 ml) dukkah elde edeceksiniz

1 su bardağı karışık çerez*

½  su bardağı susam

½  su bardağı kişniş tohumu

¼ su bardağı kimyon tohumu

1 çay kaşığı deniz tuzu

Taze çekilmiş karabiber
Karışık Çerez İçin
Temel malzeme
• Çerezler –fındık, badem, Antepfıstığı, kaju, çamfıstığı, Macadamia fındığı
• Susam (tohumu)
• Kişniş
• Kimyon
İsteğe bağlı ek malzeme
• Kuru nohut
• Kurutulmuş bitkiler –mercanköşk, nane, dağ kekiği
• Limon kabuğu kurusu
• Acı biber –kırmızı pul biber, toz kırmızıbiber
• Biber –taze çekilmiş karabiber veya çekilmemiş karabiber taneleri
• Tuz
• Tohumlar – frenk kimyonu, rezene, çörekotu
• Baharatlar –tarçın, karanfil, zerdeçal
• Şeker
Hazırlanışı
Çerezleri ve tohumları ayrı ayrı kavurun. Biraz ılınması için bekletin.
Daha sonra tüm malzemeyi bir mutfak robotunda çekin. Damak tadınıza göre ince veya kalın çekebilirsiniz, ama kuru ve gevrek olmasına dikkat edin. Fazla çekerseniz macunumsu bir kıvam alabilir ki bu pek istenmeyen bir durum. Bu nedenle, havanda dövmek veya el değirmeni kullanmak daha iyi bir tercih olacaktır.
Karışımınızı hava geçirmeyen bir kapta buzdolabında muhafaza etmeyi unutmayın.
İpucu: Baharatları kavurarak lezzetini artırabilirsiniz.

0 yorum: