Buzdolabında saklarsanız bakın ne olur? Domatesin hücreleri narindir. Aşırı soğuk (ve aşırı sıcak) domateslerin hücre duvarlarının çökmes...

Domatesi Buzdolabında Saklamayın


Buzdolabında saklarsanız bakın ne olur? Domatesin hücreleri narindir. Aşırı soğuk (ve aşırı sıcak) domateslerin hücre duvarlarının çökmesine neden olur. Bunun sonucunda da domatesler kuru, unumsu bir hal alır. Ayrıca lezzet üreten enzimler de parçalanır ve domatesler tatsız olur.

Doğrusu Nedir? Domatesleri mümkün olduğunca hava dolaşımına olanak tanıyacak şekilde mutfak tezgâhına tek sıra dizmelisiniz ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmalarını önlemelisiniz. (Küçük şeri, şeker ve salkım domatesleri ise üzerlerinde havalandırma deliği bulunduğu sürece kendi ambalajlarında muhafaza etmelisiniz.) Domateslerin hızlı olgunlaşmasını istiyorsanız, bir elma ile birlikte kesekâğıdına koyun. Elma, bir olgunlaştırma ajanı olan etilen gazı salar. Olgunlaşan domatesler en fazla 3 gün dayanırlar. Plum domates (ülkemizde erik veya hurma domates olarak bilinen domates türü) gibi bazı türler ise olgunlaştıktan sonra 5 gün kadar dayanabilmektedir.

0 yorum: