Sahi makarna sevmeyen var mı? İtalya’dan dünyaya yayılan bu nefis yiyeceğin pek çok türü ve markası var. Tazesi de makbul, hazırı da. Mak...

Makarnanın Arkasındaki Adam


Sahi makarna sevmeyen var mı? İtalya’dan dünyaya yayılan bu nefis yiyeceğin pek çok türü ve markası var. Tazesi de makbul, hazırı da. Makarnanın kısa tarihini araştırayım dedim ve karşıma Senyör Barilla çıktı. İtalya’da son 100 yılın en popüler makarna markası Barilla’nın kurucusu.
Senyör Pietro Barilla,  1877 yılında Parma’da bir ekmek ve makarna fırını açmış. Parmalılara her sabah ev yapımı kalitesinde ekmekler, öğlenleri de makarnalar üretme derdine düşmüş. Tabii her evde muhteşem makarna şeflerinin yaşadığı makarnanın anavatanında böyle yüksek bir standart tutturmaya çalışmak kolay olmasa gerek. Zamanın İtalyan ev kadınlarının işini kolaylaştırmak gibi yüce bir amaca hizmet ettiğini düşünüyormuş.
Barilla’nın gerçek öyküsü ise Senyör Pietro’nun iki oğlu Riccardo ve Gualtiero’nun biraz büyüyüp işin başına geçmeleriyle başlıyor. Bugün hala bir aile şirketi olan Barilla’nın dördüncü kuşağı işin başında.
1910 yılında iki kardeş ilk Barilla fabrikasını kurarak işi büyütmeye koyulmuşlar. Yeni geliştirilmiş kesintisiz çalışan bir fırın sayesinde o zamanlar 80 işçi ile günde 8 ton makarna ve 2 ton ekmek üretiyorlarmış. Yani, Parma ve yöresinin tüm ihtiyacını karşılayacak kadar. Böylece Barilla ismi markalaşmış ve kaliteli makarna ile anılır olmuş. 1947 yılında Riccardo’nun iki oğlu Gianni ve Pietro işi çekip çeviriyormuş. Onlarda kendi kurdukları bir dağıtım ağıyla Barilla fabrikasının ürünlerini tüm İtalya’ya taşımaya soyunmuşlar.
Sonunda iki kardeş sadece makarnaya odaklanmaya kara vermişler ve 1952 yılında Barilla’nın ekmek ve fırın ürünleri üretimine son vermişler. 1969’da Parma’daki merkezlerinin yanına dünyanın en büyük makarna üretim fabrikasını kurmuşlar. Bu fabrikanın günlük makarna üretimi 1000 tonmuş.
Modern Dönemler
1970’lerde Barilla, hiselerin büyük çoğunluğunu satın alan ABD’li W.R. Grace şirketi tarafından yönetilmeye başlamış. Bu durum 1979’a kadar sürmüş, ta ki Pietro şirketi geri satın alana dek. O zamandan beri de aileye ait. Pietro’nun üç oğlu Guido, Luca ve Paolo Barilla 1993’de yönetimi babalarından devralmış. Şirketi hızla dünya çapında bir markaya dönüştürmeye koyulmuşlar. 2004’te Barilla Akademisi adını verdikleri bir proje başlatmışlar: İtalya’nın bölgesel yemek kültürünü benzersiz bir Dünya Mirası olarak korumak ve yaygınlaştırmak amacını taşıyan bu proje bugün hâlâ devam ediyor. Büyükbabalarının Parma’daki küçük dükkânından bugüne epey uzun bir yol kat etmişler, ama ailenin ilk günkü değerlerini korumaya devam ettiklerini söylüyorlar ve Barilla’yı dünyanın en güvenilen yiyecek üreticilerinden biri yapma görevini sürdürüyorlar.

0 yorum: