Kuru fasulye kahvaltıda olur muymuş demeyin. Oluyor, hele pastırmalısı şahane oluyor. Vejetaryenler pastırma seçeneğini es geçebilir, l...

Kahvaltılık Kuru Fasulye


Kuru fasulye kahvaltıda olur muymuş demeyin. Oluyor, hele pastırmalısı şahane oluyor. Vejetaryenler pastırma seçeneğini es geçebilir, lezzeti değişmiyor farklılaşıyor. İkisi de ayrı güzel. Et yemeyenler pastırmasız halini güçlü bir kahvaltı seçeneği olarak düşünebilir.

Kuru fasulye piyaz olarak hazırlanmayacaksa veya salatalarda malzeme olarak kullanılmayacaksa, genellikle hep bir domates sosu içinde pişiriliyor. Soğan ve sarımsağı birlikte kullananı var veya ikisinden birini tercih edeni veya ikisini de kullanmayan mutfaklar da var.

Kahvaltı veya çay saati (tabii isteyenlere ana öğün) için kuru fasulye tarifimizde domates bazlı bir sos, soya sosu, soğan sarımsak ve kimi baharatlar olacak. Benden söylemesi, soya sosu çok az şeker ve biraz da kırmızıbiber karışımı (paprika olabilir) çok ilginç bir lezzet kombinasyonu ortaya çıkarıyor. Açıkçası, soya sosu yerine nar ekşisi ile denemek istiyorum. Yazının başında da belirttiğim gibi isteyenler pastırma ile şenlendirecek. Kızarmış ekmek üzerinde servis etmenizi öneririm. Evinizde verdiğiniz kahvaltı (veya isterseniz 5 çayı) davetlerinde bir şans verin.

Malzeme

1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

½  kuru soğan, ince doğranmış

2 diş sarımsak, dilimlenmiş

1 tatlı kaşığı domates püresi veya domates salçası

1/2 tatlı kaşığı füme (tütsülenmiş) kırmızıbiber

1/4 tatlı kaşığı kuru kekik

1 tatlı kaşığı esmer şeker

1 tatlı kaşığı soya sosu

400g kuru fasulye konservesi (vakti kısıtlı olanlar veya üşenenler için), kendi pişirdiğiniz kuru fasulyeyi hazırlamak istiyorsanız 240g kullanacaksınız. Şu pişirme tarifini kullanabilirsiniz: kuru fasulye pişirmenin püf noktaları

100g rendelenmiş domates, marketlerde hazırı bulunuyor veya kendiniz hazırlayabilirsiniz

Ve taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı

Not: Kuru fasulye akşamdan ıslatılıp (veya alternatif tarifimizdeki gibi ıslatılmadan) haşlanmış olmalı veya lezzetten biraz taviz verip konserve kullanacaksınız

1. Zeytinyağını bir sos tavasında ısıtın ve soğan ile sarımsağı ilave edin. Kapağını kapatın ve orta ateşte 5 dakika, soğanlar yumuşayıp yarı saydam olana dek pişirin. Domates püresi (veya salçası), füme kırmızıbiber (paprika), kekik, esmer şeker ve soya sosunu ekleyin ve birkaç dakika kadar pişirin.

2. Fasulyeleri ve rendelenmiş domatesi ilave edin ve kısık ateşte en az 5 dakika pişirin, sosun kıvamı biraz koyulaşana kadar pişirmeli, kaynamaya başlamak üzere olmalı ama sakın kaynatmayın.

3. Pastırmayı isteyenler bu aşamada ince dilimlenmiş pastırmaları ilave edecekler (ölçüsü aşırıya kaçmamak koşuluyla size kalmış). Pastırma ilave etmek istemeyenler bu aşamayı atlayacak.

4. Bolca karabiber ilave edebilirsiniz  (tercih etmiyorsanız damak tadınıza göre bir ölçü tutturabilirsiniz) – muhtemelen fazladan tuz gerekmeyecek, sonuçta soya sosu bu işlevi görüyor, ama tuzsuz gelirse deniz tuzu ilave edebilirsiniz.

5. Sıra geldi servis etmeye. Kızarmış ekmek üzerinde servis edin.


Afiyet olsun

0 yorum: