Aromatik baharatlarla yapılan nefis bir Fas yemeği. Kuru kayısı ve Fas mutfağının vazgeçilmez lezzeti evde hazırlanmış limon konserv...

Fas Mutfağından Baharatlı, Pazılı Nohut Güveç



Aromatik baharatlarla yapılan nefis bir Fas yemeği. Kuru kayısı ve Fas mutfağının vazgeçilmez lezzeti evde hazırlanmış limon konservesi nohuda çok zengin bir lezzet katıyor, pazı ise coşturuyor. Genellikle Fas işi kuskus ile birlikte servis ediliyor. Et kullanılmamışı vejetaryen mutfağında en gözde yemekleri arasına koyuyor. Et severler içinse, fırın tavuk, dana ve kuzunun yanında iyi bir seçim. Kalp dostu. Bulabilirseniz gökkuşağı İsviçre pazısı ile yapın. Harika bir renk cümbüşü el edeceksiniz.
Afiyetle,

Malzeme

4 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

2 adet kuru soğan, doğranmış

1 adet iri jalapeño biberi, tercihen çekirdeği çıkarılmış, doğranmış

4 diş sarımsak, ince doğranmış

1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil

2 ½ tatlı kaşığı kosher tuzu (damak tadınıza uygun olarak daha fazla olabilir)

1 tatlı kaşığı (taze çekilmiş) zerdeçal

1 tatlı kaşığı tatlı kırmızıbiber (paprika)

¾ tatlı kaşığı (taze çekilmiş) tarçın

½ tatlı kaşığı (taze çekilmiş) kimyon

½ tatlı kaşığı (taze çekilmiş) karabiber

Bir tutam Arnavut biberi

2 tatlı kaşığı domates salçası

1 rezene soğanı, küp doğranmış (yapraklarını süslemek için ayırın)

1 adet çok iri pazı yaprağı, ortadan ikiye bölünmüş ve 1 parmak kalınlığında doğranmış,

2 adet havuç, temizlenmiş ve küp doğranmış

1 adet iri şalgam, soyulmuş ve küp doğranmış

1 paket (450 gr) kuru nohut, 1 gece önceden suda ıslatılmış veya hızlı ıslatıp pişirme yöntemi için aşağıdaki ipucuna bakın*

⅓ su bardağı kuru kayısı, küp doğranmış

2 t tatlı kaşığı kıyılmış konserve limon (evde kolaylıkla hazırlanabilir, Fas mutfağının vazgeçilmez bir malzemesidir, yakında burada tarifini vereceğim)

½ su bardağı ayıklanmış kıyılmış taze kişniş,

* Nohudu hızlı ıslatıp pişirmek için şu yöntemi izleyebilirsiniz: Nohutları tencere koyun, üzerine 3 parmak geçecek kadar su ilave edin, kaynama noktasına getirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve 1 saat sıcak suda bekletin. Daha sonra sudan alın ve iyice durulayarak yemek için kullanın.

Yapılışı

1 Büyük bir tencerede yağı yüksek ateşte kızdırın. Soğanı ve jalapeño biberini ilave edin ve yaklaşık 3 dakika soteleyin (sauté). Sarımsak, zencefil, tuz, zerdeçal, tatlı kırmızıbiber, tarçın, kimyon, karabiber ve Arnavut biberini ilave edin ve yaklaşık iki dakika, rayihalarını salana dek soteleyin. Salçayı ilave edin ve rengi değişene kadar soteleyin, yanmamasına dikkat edin. (Domates salçası çok çabuk kararırsa ocağın altını hemen kısın).

2 Rezene, pazı, havuç ve şalgamı ilave edin ve sebzeler yumuşamaya başlayana kadar yaklaşık 10 dk. soteleyin. Nohudu ilave edin ve üzerini çok az geçecek kadar su ekleyin.

3 Kıstıysanız ocağın altını açın ve kaynama noktasına getirin. Kaynamaya başlayınca ısıyı azaltın ve kapağını yarım kapatın. Orta kısık ateşte yaklaşık 1,5 – 2 saat kadar nohutlar yumuşayıncaya dek pişirin. Suyunu çekerse su ilave edin (sulu yemek olacak).

4 Pazı yaprağı, kuru kayısı ve konserve limonu ilave edin ve pazılar yumuşayıncaya kadar 5 – 6 dakika orta kısık ateşte pişirin. Tuzunu ayarlayın kişniş yaprağı ve ayırdığınız rezene soğanı yapraklarıyla süsleyerek servis edin.

Afiyet olsun.




0 yorum: